TÉMA

Skauting

Ve Strašnicích obnovili památník věnovaný mučeným i popraveným skautům

V areálu strašnického krematoria v Praze skauti slavnostně odhalili obnovený památník věnovaný 749 československým skautům, kteří padli, byli umučeni nebo popraveni během dvou světových válek a komunistického režimu. Národní skautský památník byl umístěn před obřadní budovou krematoria od roku 2003 do března 2017, kdy byl kvůli úpravám prostoru odstraněn. Nyní je pietní místo umístěno za hlavním vstupem do areálu strašnického krematoria.
včera|

Počet skautů v Česku opět vzrostl. Nejvíc přibylo dětí do deseti let, na členství čekají i několik roků

V Česku je v současnosti téměř 77 tisíc skautů a skautek. Jejich počet oproti loňsku vzrostl o více než tisícovku. Nejvíc přibylo vlčat a světlušek, tedy dětí ve věku sedm až deset let. Narostl ale i počet dospělých, kteří v oddílech pomáhají jako dobrovolníci. V některých městech se na členství čeká i několik let. A jsou i rodiče, kteří děti registrují hned po jejich narození.
23. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 10:55|

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

Zakázaná a znovu nalezená Minuta ticha. ČT uvede dokument o mohyle Ivančena

Česká televize uvede dokument Minuta ticha o mohyle Ivančena na Lysé hoře. Snímek vznikl v roce 1968 a dlouhé roky byl zakázán. Později ho pracovníci ostravského studia České televize měli za ztracený nebo zničený. Našel se až během digitalizace archivu. Program ČT2 odvysílá snímek v jeho původní podobě v sobotu 24. 4. v den výročí popravy členů Odboje slezských junáků v roce 1945.
23. 4. 2021|

Nové Poselství ze Stínadel navazuje na Foglarova dobrodružství

Rychlé šípy se znovu vydávají pátrat do Stínadel po ztraceném ježku v kleci. Tentokrát ale ne v knize Jaroslava Foglara, ale v novém příběhu Poselství ze Stínadel. Autor Josef Červinka je celoživotním Foglarovým obdivovatelem a svůj příběh se snažil napsat ve stylu svého vzoru.
13. 1. 2021|

Foglarova Záhada hlavolamu slaví 80 let od svého vzniku. O Vontech teď vypráví komiks Rváčov

Jeden z nejslavnějších příběhů od Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu slaví osmdesát let od svého vzniku. Román inspiroval několik generací, například k hledání tajemných Stínadel. O dětech, které se staly skutečnými Vonty, nyní vypráví nový komiks s názvem Rváčov.
30. 12. 2020|

Skauting vylučuje totalitu. Před 70 lety komunisté rozdrtili Junáka, ten však vydržel dodnes

„Skauting vylučuje totalitu – totalita vylučuje skauting,“ prohlásil zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík. V současnosti zažívají čeští skauti a skautky nejdelší éru svobodného působení v historii. V minulém století bylo hnutí zakázáno hned třikrát, nejprve nacisty a následně i komunisty. Právě před 70 lety, 13. září 1950, byl Junák komunistickými úřady poprvé rozpuštěn. Řada jeho členů se však opět zapojila do odboje a nesla skautský odkaz dál.
13. 9. 2020|

30 let zpět: Junácký sněm

Junák, který byl v Československu v období normalizace zrušen, svou činnost obnovil už dva týdny po 17. listopadu. 19. května 1990 se pak v Praze konal obnovující IV. sněm, jehož se zúčastnil i tehdy jeden z nejstarších českých skautů Jaroslav Foglar.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 5. 2020|