TÉMA

Siréna

Výstražné SMS mohou získat alternativu. Hasiči by dokázali zprávu dostat k více lidem

V Česku se chystá další způsob varování obyvatelstva přes mobilní telefony. Hasiči dokončují analýzu pořízení technologie zvané Cell Broadcast, kterou lze v případě krize oslovit i miliony lidí. Bezpečnostní radě státu závěry předloží do konce měsíce. Podle expertů je technologie efektivnější i spolehlivější než dosavadní varovné SMS zprávy. Většina států Evropské unie už ji používá, případně zavádí.
8. 4. 2024|

Havajský činitel, který nespustil sirény při požáru, odstoupil. Svého rozhodnutí nelituje

Šéf úřadu pro krizové situace na havajském ostrově Maui Herman Andaya rezignoval ve čtvrtek krátce poté, co prohlásil, že nelituje, že nespustil sirény, jež by obyvatele varovaly před zničujícím požárem, který si vyžádal nejméně 111 obětí. Informovala o tom agentura AP. Úřady stále pohřešují přes tisíc lidí.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 12:31|

Povodně roku 1997 byly tak tragické i proto, že lidé nevěděli o hrozbě. Přispěly ke vzniku výstražného systému

Povodně v roce 1997 byly nejenom jedněmi z největších zaznamenaných záplav v Česku, ale také byly v moderní historii nejtragičtější. Přinesly ale také poučení. Tehdy nefungoval systém včasného varování a tváří v tvář nevídané živelní katastrofě nikdo nevěděl, co přesně by měl v krizové situaci dělat. Když republiku v dalších letech znovu postihly velké záplavy, bylo to již lepší a jen zřídka se stalo, že velká voda někoho zastihla zcela nečekaně.
9. 7. 2022|