TÉMA

Podnikatelská družstevní záložna

Spor ohledně kauz vládních politiků. V ANO mají sami máslo na hlavě, zaznělo v debatě ČT

Představitelé vládních a opozičních stran v pořadu Události, komentáře nenašli shodu ohledně kauz Dozimetr či kampelička ani ohledně hospodaření státu. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Pirátů Olga Richterová prohlásila, že v kauze Dozimetr jsou zapletení i členové ANO, což silně odmítl místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher. Podle poslance Karla Haase (ODS) premiér Petr Fiala (ODS) vysvětlil své angažmá v kampeličce dostatečně. Poslanec Jan Lacina (STAN) míní, že v kauze Dozimetr je třeba počkat na závěry soudu. Obě zmíněné kauzy nevrhají na vládu dobré světlo, míní zase poslanec SPD Radek Koten.
12. 4. 2024|

Kdybychom byli shovívavější, popřeli bychom sami sebe, prohlásil Havlíček

Kdyby hnutí ANO neřešilo ve sněmovně údajné korupční kauzy vládní koalice, popřelo by samo sebe a rozhněvalo své voliče, prohlásil v Interview ČT24 místopředseda ANO Karel Havlíček. Přirovnal kroky opozice ke krokům současné vládní koalice ve věci kauz předsedy ANO Andreje Babiše.
11. 4. 2024|

Babiš viní koalici z krytí korupce. Nedokáže unést reakci sněmovny na své praktiky, míní Fiala

Poslanci se sešli z podnětu opozičního ANO na jednání o údajných korupčních případech koaličních stran. Zákonodárci ANO se chtěli opět zabývat zejména Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ), v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Petr Fiala. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v úvodním vystoupení prohlásil, že vládní strany kryjí korupci a klientelismus. Na vystoupení zareagoval Fiala, podle nějž Babiš nedokáže unést reakci sněmovny na jeho praktiky. Poslanci odpoledne po více než čtyřhodinové debatě podle očekávání program mimořádné schůze neschválili.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 21:34|

Bradáčová převzala dozor nad prověřováním Podnikatelské družstevní záložny, píší Lidové noviny

O fungování Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) se zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. Dozor v kauze převzalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, předtím spis ležel u městských žalobců, píší Lidové noviny. V polovině března zahájila se záložnou, v níž měl v minulosti uložené peníze i současný premiér Petr Fiala (ODS), správní řízení Česká národní banka (ČNB). Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v činnosti záložny.
3. 4. 2024|

Česká národní banka zahájila řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou. Může přijít o povolení

Česká národní banka (ČNB) v pátek zahájila správní řízení s Podnikatelskou družstevní záložnou (PDZ) směřující k odnětí povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v její činnosti. Záložně bylo předběžným opatřením zakázáno přijímat vklady a poskytovat úvěry. Vyplácení vkladů omezeno není. V záložně měl v minulosti peníze uložené i současný premiér Petr Fiala (ODS).
15. 3. 2024|

„Není možné to prostě okecávat,“ říká k premiérovu podílu Havlíček. Kolem Fialy není jediná pochybnost, hájí jej Benda

„Dělá ze sebe trochu popleteného profesora, ačkoliv to není možné, aby člověk jeho inteligence nevěděl, že vkládá peníze do instituce, která je – v uvozovkách – pračkou peněz,“ prohlásil na konto předsedy vlády Petra Fialy (ODS) místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Karel Havlíček. Premiérův stranický kolega a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda uvedl, že kolem Fialy v tomto ohledu „není jediná pochybnost“. O kauze debatovali v pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2024|

Opozice neprosadila program schůze sněmovny k podílu premiéra v záložně. Nemám se za co stydět, řekl Fiala

Vládní většina v pátek neumožnila konání mimořádné schůze k podílu premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně. Po třech a půl hodinách projevů zákonodárců s přednostním právem neměla opozice dostatek hlasů pro schválení programu jednání. Poslanci z hnutí ANO a SPD Fialu kritizovali, protože by jako předseda vlády měl podle nich mít o svých financích přehled. Premiér uznal, že majetkové přiznání vyplnil špatně, tvrdí ale, že nic trestného neudělal.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 19:33|

Fiala zkontroloval po chybě formuláře o střetu zájmů. Pokuta může být už promlčená

Premiér Petr Fiala (ODS) zkontroloval formuláře o střetu zájmů po upozornění, že v majetkových přiznáních neuvedl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Dodal, že do dokumentu pro jistotu doplnil například i dlouholeté penzijní připojištění. Na opomenutí upozornil v pondělí server Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér napsal, že pokuta je možná již promlčená. Pokud se to potvrdí, dá částku na charitativní projekty. Podnikatelská družstevní záložna uvedla, že se hodlá právní cestou bránit proti článkům Seznam Zpráv, které tento ústav opakovaně spojily s kauzou zmizelých 140 milionů korun určených na zbraně pro ukrajinskou armádu.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 17:06|

Premiér nepřiznal podíl v družstevní záložně, situaci chce napravit

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ve svých majetkových přiznáních opomněl, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně, napsal v pondělí web Seznam Zprávy. Předsedovi vlády za chybu hrozí padesátitisícová pokuta. Server uvedl, že informaci zjistil při prověřování podezřelých finančních operací v tomto peněžním ústavu. Později portál přinesl informace o pochybnostech kolem pověsti záložny i o tom, že Fialův tým o nich byl informován. Premiér uvedl, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl. Na sociální síti X doplnil, že začal prověřovat, jakým způsobem lze situaci napravit, a požádá o doplnění chybějících informací.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 16:49|