TÉMA

Oldřich Vlasák

Královéhradečtí zastupitelé se nedokázali dohodnout na vítězích výroční ceny města

Radní Hradce Králové schválili vítěze výročních cen osobnostem města, někteří zastupitelé ale odmítli potvrdit ochránce přírody manžele Blanku a Miroslava Mikátovy, kteří při hlasování v navrhujících komisích s přehledem vyhráli. Například podle bývalého primátora Oldřicha Vlasáka mají příliš nekompromisní názory, někteří politici se zdrželi hlasování.
7. 5. 2024|

Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci

Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 20:27|

Vedení Hradce Králové dělí spory. Radní Holásek žádá post náměstka, primátorka změny nechce

Koalice na radnici v Hradci Králové se poprvé od voleb otřásá. Radní a senátor Jan Holásek si nečekaně řekl o funkci náměstka primátorky, která už je však obsazená. U kolegů proto narazil. Jeho uskupení, Rozvíjíme Hradec, je součástí vedení. Vloni na podzim přitom senátor nabídku funkce náměstka dostal, ale odmítl ji.
24. 4. 2023|

Zastupitelé Hradce Králové zvolili primátorkou města Springerovou

Primátorkou stotisícového Hradce Králové zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas dvacet ze třiceti čtyř přítomných zastupitelů. Koaliční smlouvu představitelé stran podepsali v pondělí. Opozice se pokusila nečekaně navrhnout dosavadního primátora Alexandra Hrabálka z koaliční ODS, který ale nebyl přítomen, nemohl nominaci přijmout, a tedy nemohl ani být volen. Naopak se podle předchozích dohod stal jedním z radních.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:59|

ODS v Hradci Králové chce změnu v původně dojednané pětikoalici. Navrhuje přibrat ANO

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO. ODS také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednané pětikoalici. Vyplývá to z tiskové zprávy ODS k povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové. Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.
19. 10. 2022|

ODS chce v Hradci Králové jednat o pětikoalici

ODS bude v Hradci Králové jednat o vzniku pětikoalice s koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, s Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. V jedenáctičlenné radě města bude požadovat čtyři místa, schválila Oblastní rada ODS. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončily ve volbách jasně vítězné ANO a SPD.
27. 9. 2022|

Hradec Králové zrušil třetí tendr na lávku i na fotbalový stadion

Zastupitelé Hradce Králové v úterý zrušili i třetí soutěž na stavbu lávky přes Labe v lokalitě Aldis a také třetí tendr na výstavbu fotbalového stadionu. O stavbu obou projektů chce město dál usilovat. Zastupitelé uložili náměstkovi primátora pro investice Jiřímu Bláhovi (ODS), aby v březnu 2020 předložil možné varianty řešení výstavby stadionu.
29. 10. 2019|

Nejdřív mírné zdražení, pak naopak zlevnění. Většina domácností by měla za vodu příští rok ušetřit

V příštím roce se bude v řadě měst a obcí hned dvakrát měnit cena vodného a stočného. Zatímco v lednu přijde mírné zdražení, v květnu by naopak cena měla klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Celkem by tak měla většina domácností oproti dnešku zaplatit za vodu méně. Výjimkou je třeba Praha, která zlevňování neplánuje.
6. 10. 2019|