TÉMA

Nikolaj Denkov

Bulharskem zmítá nestabilita, končící premiér varuje před vlivem Ruska

Bulharsko se zmítá v politické nestabilitě. Na konci března nebyl úspěšný ani třetí pokus parlamentních stran sestavit vládní koalici. Nikolaje Denkova na postu premiéra vystřídal Dimitar Glavčev. Bulharsko se chystá na předčasné parlamentní volby, šesté za poslední tři roky. Důsledky politické krize budou podle Denkova zřejmé – posílení korupce a další pokusy Ruska znovu získat vliv.
10. 4. 2024|

Česká iniciativa může dodávat munici na Ukrajinu od června, předestřel Fiala v Litvě

„Platí, že jsme schopni z této iniciativy dodávat munici na Ukrajinu už v průběhu června, pak postupně do konce roku,“ prohlásil na návštěvě Litvy premiér Petr Fiala (ODS). „Uvědomujeme si, že Ukrajina nevede boj jenom za svou nezávislost a svobodu, ale za bezpečnost celé Evropy,“ poznamenal po návštěvě vojenské základny Rukla. V pobaltské zemi má šéf vlády na programu ještě večeři pořádanou předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.
2. 4. 2024|

V Bulharsku v neděli vzplál muniční sklad. Na vině je zřejmě cizí aktér, oznámil premiér

Bulharský premiér Nikolaj Denkov v pondělí uvedl, že nedělní výbuch v muničním skladu vlastněném zbrojařem Emilijanem Gebrevem má zřejmě na svědomí cizí aktér. Jeho kabinet zároveň zpřísnil bezpečnostní opatření ve všech vojenských zařízeních v zemi. Sofia minulý týden oznámila, že pošle Ukrajině vojenskou pomoc a zapojí se do společného paktu Evropské unie o dodávkách munice. Gebrev měl uskladněné zbraně také v moravských Vrběticích v říjnu 2014, kdy tam vybuchly muniční sklady. České úřady podezírají z exploze příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU.
26. 6. 2023|

Dvě největší bulharské strany se dohodly na vládě, po devíti měsících se vystřídají v jejím čele

Představitelé dvou největších bulharských stran, Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova a strana Pokračujeme ve změně (PP), oznámili dohodu na vytvoření společného kabinetu. Píší o tom bulharská média. Dosud přitom strany odmítaly spolupráci na vládní úrovni. Podle společného prohlášení sestaví kabinet, který bude mít program na osmnáct měsíců. Během prvních devíti měsíců bude premiérem představitel PP Nikolaj Denkov, dalších devět měsíců bývalá eurokomisařka ze strany GERB Marija Gabrielová.
22. 5. 2023|