TÉMA

Most Šmejkalka

Česko loni vydalo na obranu méně, než se čekalo. Část peněz se přesunula na letošní projekty

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to potvrdila ministryně Jana Černochová (ODS) s tím, že tento údaj dostali i spojenci v Severoatlantické alianci. Šlo reálně asi o sto miliard korun, tedy zhruba o deset miliard méně oproti plánovanému rozpočtu. Část peněz resort přesunul na strategické projekty do letošního roku, kdy cílí na výdaje ve výši dvou procent HDP.
12. 5. 2024|

Prázdniny v kolonách jsou na některých dálnicích už pravidlem. I ve volných měsících zdržují opravy na D1, D5 i D11

Jet o prázdninách na dovolenou po dálnici může být pohodlné a rychlé, anebo naopak velmi zdlouhavé – to když se na dálnici pracuje a místo plynulé jízdy stotřicítkou se popojíždí krokem. Údaje telematických systémů ukazují, že letos není problematických míst, kde se tvoří kolony, mimo velká města mnoho. Jsou však chronické. Podle Ředitelství silnic a dálnic by se to ale mělo brzy zlepšit i na nich.
23. 7. 2023|

ŘSD kontroluje modernizované části D1, končí lhůta pro reklamace. U Ostrovačic budou nutné opravy

Blíží se konec záruční lhůty některých modernizovaných úseků dálnice D1 a Ředitelství silnic a dálnic se zaměřilo na jejich stav. Mezi 178. a 182. kilometrem musí řidiči počítat s omezeními, protože silničáři několik závad našli. Šéf ŘSD i ministr dopravy však ujistili, že neohrožují bezpečnost a vesměs považují stav rekonstruované dálnice za dobrý.
14. 6. 2023|

Šmejkalka má provizorní podpěru. Vydržet má do roku 2024, kdy začne oprava mostu

Stavbaři dokončili práce na provizorním podepření mostu Šmejkalka na dálnici D1 mezi Hvězdonicemi a Mirošovicemi. Stalo se tak ještě před celkovou opravou mostu, která má začít v roce 2024. Nosná konstrukce při nynějším provozu nevyhovovala požadavkům na možné zatížení, proto museli dělníci čtyři z devíti polí dočasně podepřít. Práce začaly koncem července a vyšly na 29 milionů korun, řekl hlavní stavbyvedoucí Zdeněk Vlčan.
21. 12. 2022|