TÉMA

Karel Hynek Mácha

Díla Míly Fürstové zajímala královnu i Camerona. Nejtěžší zakázka ale byla ta pro Máchu

Míla Fürstová, česká umělkyně žijící ve Velké Británii, se do širšího povědomí dostala díky spolupráci s kapelou Coldplay. Její ilustrace ale doprovázejí také díla české klasické literatury, nejnověji výtvarně přispěla do dalšího vydání Máchovy skladby Máj. Ilustrace vytvořila, jak je pro ni typické, starou technikou leptu.
10. 11. 2023|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

Dělník Sedláček zemřel spolu s Opletalem, na první oběť demonstrace v říjnu 1939 se ale téměř zapomnělo

Před 80 lety do ulic Prahy vyšlo sto tisíc lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s protektorátními poměry. Říjnová manifestace proti nacistické okupaci si v roce 1939 vyžádala dva mrtvé. Ze studenta Jana Opletala se stal symbol vzdoru proti totalitě a jeho odkaz dodnes připomíná Mezinárodní den studentstva. Na prvního zavražděného, dělníka Václava Sedláčka, se na dlouhá léta zapomnělo.
28. 10. 2019|

Mravná to touha a zyma to s hrubkou. Kritické vydání Máje odhaluje i chyby

Po více než šedesáti letech vyšlo aktualizované kritické vydání jedněch z nejznámějších českých básní: Máje od Karla Hynka Máchy. Připravil ho tým odborníků z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Po desítkách let se jim podařilo  nahlédnout podrobně do jediného dochovaného úplného rukopisu.
30. 7. 2019Aktualizováno30. 7. 2019, 17:55|

Byl národa čas. Druhý pohřeb Karla Hynka Máchy se stal manifestací proti nacistům

Bylo pozdní odpoledne, sedmý máj – a na vyšehradském hřbitově byl podruhé pohřbíván Karel Hynek Mácha. Básníkovy ostatky byly převezeny do rodné Prahy více než století po jeho smrti. Druhý pohřeb v roce 1939 se pak stal manifestací Čechů proti nacistické okupaci.
7. 5. 2019|