TÉMA

Ján Schürger

Levý a pravý břeh Kupjansku žijí úplně jinými životy, popisuje zpravodajka ČT z města u frontové linie

Východoukrajinský Kupjansk, který leží jen pár kilometrů od frontové linie, je častým terčem ruských útoků. Okupanti se snaží město v Charkovské oblasti spíše obejít, než aby se chtěli dostat přímo dovnitř, opakovaně na něj ale cílí raketovými údery, leteckými pumami či dělostřelectvem, popsala zpravodajka ČT Darja Stomatová, která v Kupjansku natáčí společně s kameramanem Jánem Schürgerem. Ve městě, které během současné války zažilo ruskou okupaci, zůstávají asi tři tisíce lidí. Na každém z břehů řeky Oskil, která městem protéká, platí jiná pravidla.
20. 3. 2024|

Vítězství Ukrajiny bude záviset na ochotě Američanů poslat další pomoc, míní Heřmánek z Team 4 Ukraine

Odhodlání Ukrajinců se nezmění, vítezství proto bude záviset na ochotě Spojených států amerických poslat Kyjevu další pomoc, míní Jan Heřmánek, místopředseda organizace Team 4 Ukraine. Ukrajina je rozmanitá země, kde je každý region rozdílný, ale celkově převažuje frustrace a únava, dodal kameraman Ján Schürger v pořadu Události, komentáře, kde oba hovořili o situaci v napadené zemi.
7. 12. 2023|

Válečná reportáž vám vezme kus duše, říká kameraman, který natáčel v Charkově nebo Sýrii

Společně s reportérkou Darjou Stomatovou zůstali jako poslední zahraniční štáb v Ruskem ostřelovaném Charkově. Z Ukrajiny tehdy za CNN Prima News reportovali do celého světa. Nebyla to první zkušenost s válkou, kterou kameraman Ján Schürger zažil. Ačkoliv ho natáčení v zemích zmítaných násilím velkou část kariéry živí, je Schürger proti válce. Válečná reportáž vám vezme kus duše. Čím častěji do těch zemí jezdíte, tím to bude horší, nakonec se z vás stane cynik, vysvětluje kameraman v podcastu Background ČT24.
11. 8. 2023|