TÉMA

Dárek pro Putina

Česká firma kryje záda ukrajinským vojákům. Vyvinula lehkou vestu i balistickou deku

Válka na Ukrajině přináší i technologický pokrok, který se netýká jen zbraní, ale i armádní výbavy. Vojáci bojující na východě země by v příštích měsících mohli používat například i novou lehkou balistiku. S jejím vývojem pomáhá i Česko.
7. 5. 2024|

168 hodin: Slovákům děkují za muniční sbírku ukrajinští vojáci i osobnosti, Ficova vláda se dárcům posmívá

Dva týdny od spuštění slovenské sbírky na financování munice pro Ukrajinu přispěli dárci skoro čtyřmi miliony eur, což je přes sto milionů korun. Zatímco Ukrajina slovenským dárcům děkuje, slovenská vláda se jim posmívá. Premiér Robert Fico (Smer-SD) razí program „na Ukrajinu už ani náboj“. Teď ale narazil – na více než šedesát tisíc slovenských dárců. Pro 168 hodin natáčel David Sebíň.
29. 4. 2024|

Dodávka zbraní v utajení. K ukrajinským vojákům míří tisíc kusů RPG financovaných z české sbírky

Češi přispěli částkou 23 milionů korun do sbírky na nákup protitankových střel pro ukrajinskou jednotku. Dodávka tisíce kusů RPG už dorazila na Ukrajinu a teď se přerozděluje mezi bojové pododdíly. Sbírku uskutečnila organizace Dárek pro Putina. O logistiku se už postarali dobrovolníci z Team4Ukraine. Podle ukrajinských vojáků jsou takové dodávky v době nedostatku zbraní na bojišti klíčové, zjistila zpravodajka ČT Darja Stomatová.
23. 3. 2024|

Zbraně pro Ukrajinu podruhé vyhrály cenu Křišťálová Lupa. Anticenu dostala vláda kvůli přístupu k dezinformacím

Web Zbraneproukrajinu.cz, který pod názvem Dárek pro Putina pořádá sbírky na zbraně, jimiž se Ukrajinci brání ruské válečné agresi, získal hlavní cenu za projekt roku v Křišťálové Lupě. Zbraneproukrajinu.cz byly vybrány za projekt roku i loni. Anticenu převzal vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), ale dostala ji celá vláda za to, že podle poroty nepodniká nic proti on-line dezinformacím. I anticena putovala podruhé v řadě k témuž příjemci, i když loni byl důvod jiný. V kategorii Zpravodajství a publicistika se na druhém místě umístil web ČT24.cz za Seznam Zprávami.
23. 11. 2023|

Přemysl „přeorá“ až tři hektary. Ukrajina má brzy získat raketomet, na který se vybraly desítky milionů korun

Raketomet RM-70 nazvaný Přemysl bude předán na Ukrajinu během několika týdnů. Ve sbírce Dárek pro Putina se na něj vybralo již 30 milionů korun. Součástí dodávky má být i 365 raket, řekl ve čtvrtek novinářům Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 13:58|

V Česku se budou vyrábět systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Zaplatí je Nizozemsko

V Česku se budou vyrábět systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Stovku upravených terénních vozidel Toyota osazených dvojicí rychlopalných kulometů, které mohou zasahovat například proti dronům, zaplatí Nizozemsko. U českých firem koupí i potřebnou munici. Oznámil to ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.
16. 2. 2023|

Česká národní banka pošle Ukrajině pancéřované vozy Bonnie a Clyde. Budou převážet raněné

Česká národní banka věnovala Ukrajině dva nákladní pancéřované vozy. Jsou jimi auta pojmenovaná po americké gangsterské dvojici Bonnie a Clyde, která po úpravách pomůžou při převozu těžce raněných vojáků z fronty. Centrální banka využila projekt Dárek pro Putina. Ten už na pomoc okupované zemi vybral 383 milionů korun.
1. 2. 2023|

Na místě Koněvova pomníku v Praze dočasně stojí socha skřeta s obličejem Putina

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 dočasně stojí socha znázorňující ruského vládce Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník sovětského maršála Ivana Koněva, bude třicet dnů, pak půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi.
5. 12. 2022|

Speciální terénní auta s dvojkulomety vyrobí pro Ukrajinu ve Šternberku. Pomohou proti dronům

Firma Excalibur Army ve Šternberku začíná vyrábět nové protiletadlové zbraně pro Ukrajinu. Dvojkulometné systémy na plošinách speciálních terénních aut jsou určené především na obranu proti dronům. Část dodávky zaplatí veřejná sbírka.
2. 12. 2022|

Sbírka na „dárek pro Putina“ vynesla dost peněz na tank k obraně Ukrajiny. Dárci mohou přispět i na munici

Peníze na tank Tomáš, který dostanou ukrajinské ozbrojené síly, jsou pohromadě. Organizátoři sbírky, do které přispělo jedenáct tisíc lidí, pořídí za 30 milionů korun modernizovaný tank T-72. Jméno Tomáš upomíná na prvního československého prezidenta. Sbírka bude pokračovat, organizátoři ještě shánějí peníze na munici.
3. 10. 2022|

Začala sbírka na tank Tomáš. Má pomoci ukrajinským obráncům

Kampaň podpořená ministerstvem obrany, která má za cíl sbírat peníze na armádní vybavení ukrajinské armády, od svého spuštění pomohla vybrat přes 176 milionů korun. Ve sbírkovém projektu se nyní lidé skládají na tank T-72 Avenger, který může být do bojů na Ukrajině vyslaný. Tank dostal jméno Tomáš.
6. 9. 2022|