TÉMA

Caen

Francouzské protesty proti důchodové reformě neustávají. Zaměstnanci rafinerií stávkují

Ve Francii v neděli pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na Twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Ráno proti reformě stávkovalo 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Ve Francii pokračují protesty proti důchodové reformě, v noci policie zatkla desítky lidí

Po celé Francii pokračují protesty proti zvýšení důchodového věku, které se vláda podporovaná prezidentem Emmanuelem Macronem rozhodla prosadit bez souhlasu poslanecké sněmovny. Po čtvrtečním oznámení tohoto postupu zesílily při demonstracích výtržnosti a policie v noci na sobotu po nových střetech zatkla další desítky lidí. Úřady v Paříži preventivně zakázaly shromážďování v okolí Národního shromáždění a Elysejského paláce.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 23:09|

Devátá protestní sobota žlutých vest. Do ulic francouzských měst vyšlo přes 80 tisíc lidí

Víc než 80 tisíc příznivců francouzského hnutí žlutých vest vyrazilo k demonstracím v řadě měst. Během již deváté soboty od listopadového počátku protestního hnutí se v Paříži sešlo na osm tisíc lidí. Policie při protestech zadržela 244 lidí, informoval podle agentury AFP ministr vnitra Christophe Castaner. Více než dvě desítky lidí byly při střetech demonstrantů s policisty zraněny.
12. 1. 2019Aktualizováno12. 1. 2019, 20:50|