TÉMA

Břetislav Grégr

Případem tří úředníků ministerstva průmyslu se opět musí zabývat městský soud

Nejvyšší soud (NS) nařídil Městskému soudu v Praze, aby se znovu zabýval případem tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu. Městský soud je opakovaně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku a poškození finančních zájmů Evropské unie s údajnou škodou přes 4,5 miliardy korun. NS vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže. Potvrdila to mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
5. 4. 2024|

Případ tří úředníků, kteří podle žalobce způsobili Česku a EU škodu 4,5 miliardy, projedná Nejvyšší soud

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v případu tří úředníků ministerstva průmyslu a obchodu, které již čtyřikrát osvobodil prvoinstanční soud, což potvrdil i vrchní soud. ČT informaci potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Stříž trvá na tom, že kvůli zavinění chybného čerpání dotací Českou republiku a Evropskou unii připravili o 4,5 miliardy korun. Vysokou škodu podle něj způsobili v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou, která podle obžaloby nebyla v souladu se zákonem.
14. 10. 2022|

Vrchní soud chyboval, když odebral kauzu bývalých úředníků původnímu senátu

Vrchní soud v Praze chyboval v kauze tří bývalých úředníků ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), když nařídil změnu prvostupňového senátu Městského soudu v Praze, který trojici opakovaně zprostil obžaloby. Rozhodnutí o odnětí případu zrušili ústavní soudci, vyhověli tak stížnostem obžalovaných Miroslava Elfmarka, Břetislava Grégra a Zuzany Matějíčkové.
20. 4. 2022|