Austrálii ohrožují požáry na jihu i záplavy na severu

Sydney – Jihovýchod Austrálie trápí vedro, které způsobilo rozsáhlé požáry. Oheň dnes zabil čtrnáct lidí a zničil desítky domů ve státech Nový Jižní Wales a Viktorie. Úřady varují, že kvůli silnému větru se mohou požáry ještě výrazně rozšířit. Situaci komplikují také vysoké teploty, na předměstí Melbourne meteorologové naměřili 48 stupňů Celsia. Na severu kontinentu se naopak vylily z břehů řeky, které zalily až 60 procent plochy státu Queensland.

Oheň na jihovýchodě Austrálie již zničil přes sto domů, ve státě Nový Jižní Wales sežehly požáry na tisíc hektarů půdy. Ve Viktorii je podle australské televizní stanice ABC přes sto tisíc obyvatel bez dodávek elektrického proudu. Mrtvých je zatím čtrnáct, úřady se obávají, že živel bude mít až čtyřicet obětí.

Na jihovýchodě ničí a zabíjí oheň…

Hasičům se dnes podařilo dostat pod kontrolu několik menších ohňů. Kouř z požáru také zahalil ulice Sydney. Požáry si dnes také vyžádaly čtrnáct lidských životů. Zdravotníci doporučují lidem, aby v souvislosti s dýmem a extrémně horkým počasím raději nevycházeli z domovů.

Hasiči se požáry snaží zastavit i helikoptérami, přesto se dále šíří. Kromě zničených domů v Kilmore shořelo poblíž města Horsham několik chatek a místní golfový klub. Místní úřady jsou přesvědčeny o tom, že asi polovina požárů byla založena úmyslně. Hasiči, kteří s ohněm bojují, tvrdí, že kombinaci takového vedra a prudkých vichrů ještě nezažili.

Podle úřadů se podmínky o víkendu budou podobat těm z roku 1983, tzv. popeleční středě. Tehdy horký suchý vítr přispěl k rozdmýchání ničivého požáru, který připravil o život 75 lidí.

Obyvatele jihovýchodní Austrálie ohrožují i čtyřicetistupňová vedra. Pláže v Melbourne jsou plné, lidé na ulicích hledají kousky stínu, který by je uchránil před sluncem.

…na severu voda

Stát Queensland na severu Austrálie neničí oheň, ale opačný živel – voda. „Infrastruktura, hlavně silnice a mosty jsou podmáčené. Pokud voda stoupne, může to celou infrastrukturu zničit,“ shrnul situaci starosta města Ingham Pino Giandimenico.

Povodně již způsobily škodu ve výši 70 milionů dolarů. Úřady prohlásily za oblast postiženou přírodní katastrofou 60 procent území Queenslandu, tedy více než milion kilometrů čtverečních. Voda nyní sice opadává, nad Queenslandem se ale formuje další cyklon.

  • Pláž v Melbourne autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66865.jpg
  • Povodeň v Queenslandu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/669/66867.jpg