Hvězdou z vlastní vůle. Vychází životopis Jiřiny Jiráskové

Praha – Necelé dva roky po smrti herečky a ředitelky vinohradského divadla Jiřiny Jiráskové vychází její životopis Hvězdou z vlastní vůle. Jde sice již o několikátý titul, který nese její jméno, tento je však první, na kterém se slavná herečka sama podílela.

Vychází životopis herečky Jiřiny Jiráskové (zdroj: ČT24)

Autorka knihy Renáta Novotná měla k Jiřině Jiráskové velmi blízko. Pracovala coby její asistentka v Divadle na Vinohradech, později se spřátelily. „Z mé kanceláře se šlo přímo do kanceláře paní ředitelky, kde byla deset let,“ vzpomíná Novotná. „Vždycky říkala, tyhle materiály si vezmi, to jednou využiješ v knize o mně.“

Kromě unikátních písemností ze soukromého archivu Jiřiny Jiráskové a obsáhlé fotografické přílohy autorka nabízí své osobní vzpomínky a příběhy přátel. Jako absolventka divadelní vědy připojila také odborné práce o herectví Jiřiny Jiráskové.

Renáta Novotná / Jiřina Jirásková
Zdroj: ČT24/Renáta Novotná

Zájemci si mohli knihu předplatit pomocí crowdfundingu a pomoci tak autorce s vydáním, nyní jde obsáhlý životopis do běžné distribuce. Materiály, které se nevešly přímo na stránky knihy, nabízí Renáta Novotná na internetu (web najdete zde).

Jedna z nejpopulárnějších českých hereček Jiřina Jirásková zemřela v lednu 2013 ve věku 81 let. Na svém kontě měla stovky rolí v divadle a před kamerou ztvárnila další desítky postav. Umělkyně, jež kariéru spojila právě s Divadlem na Vinohradech, hrála důstojné dámy i lehké děvy, svérázné komické postavy i vznešené královny.