Dobeš odvolal šéfa Ředitelství vodních cest

Praha – Ministr dopravy Pavel Dobeš odvolal šéfa Ředitelství vodních cest (ŘVC) Jiřího Blažka. „Dosavadní ředitel Blažek nesplnil má očekávání, když od června nepředložil koncepci další činnosti ŘVC, ani představu o rozvoji vodních cest v České republice. Očekával jsem od něj jasnou vizi a živou komunikaci s odbornou veřejností o budoucnosti významného dopravního odvětví,“ uvedl ministr. Řízením ŘVC byl dočasně pověřen Jan Skalický. Odvolaný ředitel se proti zdůvodnění svého odvolání ohradil, podle něj jsou za tím politické důvody.

Blažek podle Dobeše nepředložil ani žádný návrh na řešení problému neuznaných infrastrukturních staveb v objemu téměř dvou miliard korun, kterým hrozí, že nebudou Evropskou komisí schváleny k profinancování z evropských peněz. Ministr prý předpokládal, že Blažek přijde s návrhem, který by umožnil řešení tohoto nevyhovujícího stavu.

Za mým odvoláním jsou politické důvody, tvrdí Blažek

Jiří Blažek ministrovo zdůvodnění pokládá za „nedospělé“ a v rozporu s tím, co mu Dobeš do očí řekl. Za svým odvoláním vidí politické důvody, především pak svou příslušnost k TOP 09. Tak mu to prý také prezentoval Dobeš při jednání. Blažek dodal, že on sám je přesvědčen, že splnil svou úlohu krizového manažera, na kterou byl ve výběrovém řízení přijat.

Situace v Ředitelství vodních cest nevykazovala podle současného vedení ministerstva dopravy známky zdravého vývoje, naopak stagnovala v dále neakceptovatelné pozici. Rovněž odborná veřejnost hodnotila práci a kompetentnost pana Blažka v oblasti rozvoje vodních cest jako neuspokojivou, uvedlo ministerstvo.   

Blažka jmenoval do funkce bývalý ministr dopravy Radek Šmerda v polovině června letošního roku. Blažek na ŘVC přešel z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde zastával pozici náměstka pro provoz a majetek. Dříve působil v Pozemkovém fondu ČR a na ministerstvu zemědělství.