Dálnice D6 z Karlových Varů do Chebu bude pro osobní auta celá bez poplatku

K jízdě po dálnici D6 mezi Karlovými Vary a Chebem nebude od příštího roku potřeba dálniční známka. Oznámil to ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v rozhovoru pro server Denik.cz. Ministerstvo původně plánovalo, že zruší zpoplatnění pouze na obchvatu Sokolova, podle Ťoka by to však nebylo účelné.

Úsek Karlovy Vary – Cheb dlouhý zhruba 40 kilometrů představuje téměř čtvrtinu plánované délky dálnice D6. Od příštího roku by mohla být jízda po něm pro osobní auta zdarma. Podle ministra dopravy je to vhodnější řešení než původně plánované zrušení poplatku pouze na sokolovském obchvatu.

„Zůstal by zpoplatněn pětikilometrový úsek mezi Sokolovem a Karlovými Vary a šestnáctikilometrový mezi Sokolovem a Chebem. Řidiče by to mátlo a ve výsledku by dálnici objížděli ještě víc než dnes,“ řekl Dan Ťok Deníku.

Sám Ťok v Karlovarském kraji kandiduje do Poslanecké sněmovny, souvislost čerstvě oznámeného kroku s volbami však odmítá. Poukázal, že nové úseky bez poplatků nebudou jen v regionu, kde kandiduje, ale i v jižních Čechách a ve Zlínském kraji.

Zrušení dálničního poplatku na souvislém 40kilometrovém úseku je nicméně bezprecedentním krokem. Dosud nejvíce se zpoplatněná dálniční síť zkrátila na počátku minulého roku, kdy zanikla kategorie rychlostních silnic a dvě z nich (původní úsek R35 v Libereckém kraji a R63 v Ústeckém kraji) zůstaly označené jako běžné silnice I. třídy, za které se neplatí. Šlo však pouze zhruba o dvacet kilometrů mezi Libercem a Turnovem a sedm kilometrů mezi Teplicemi a Řehlovicemi.

Ostatní dálniční úseky, kde se neplatí, jsou na obchvatech větších měst a zpravidla jde také o souběh se silnicemi I. třídy. Například na dálnici D10 se neplatí za jízdu od Bezděčína do Mladé Boleslavi, kde se z dálnice oddělují dvě větve silnice I/16. Řidiči, kteří cestují po ní (např. po trase Mělník–Jičín) a nemají dálniční známku, by jinak museli zpoplatněný úsek objíždět městem.

Podle Ťoka ale platí něco podobného o celé dálnici D6 mezi Karlovými Vary a Chebem. „Šestka tady vede původní trasou silnice I/6 a její přestavbou na dálnici lidé ztratili možnost rychlého a nezpoplatněného spojení na krátké vzdálenosti. To je situace, která nemá ve srovnatelné míře obdobu v celé republice,“ míní.

Dalšími úseky, které ministerstvo dopravy slíbilo napřesrok vyjmout ze sítě zpoplatněných komunikací, jsou dálnice D3 mezi 107. a 109. kilometrem u Veselí nad Lužnicí, D52 mezi 23. a 26. kilometrem u Pohořelic, D46 mezi 37. a 39. kilometrem u Olomouce a také D55 mezi 30. a 32. kilometrem, kde dálnice tvoří obchvat Otrokovic.