Dálnic zdarma přibude. Bez poplatku budou úseky u Veselí nad Lužnicí i Otrokovic

Devatenáct kilometrů dálnic na pěti místech Česka bude nově pro řidiče zdarma. Ministerstvo dopravy je od roku 2018 vyjme z mapy zpoplatněných úseků. Známka za 1500 korun na rok již nebude potřeba na dálnicích v okolí Sokolova, Veselí nad Lužnicí, Otrokovic či Olomouce.

Stát se takto snaží ulevit složité dopravní situaci ve větších městech. Řidiči, kteří nechtějí utrácet za dálniční známky, se totiž zpoplatněným tahům vyhýbají a zbytečně ucpávají městské ulice.

„V předchozích dvou letech se tento krok osvědčil. Starostové dotčených měst jsou s ním velmi spokojeni, protože to pomohlo ke zklidnění dopravy ve městech. V tomto trendu tedy pokračujeme. Dálnice jsou stavby placené z peněz daňových poplatníků, proto by měly lidem sloužit co nejvíce,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Dálniční úseky bez poplatků
Zdroj: ŘSD

Seznam úseků, za něž se nemusí platit, se tak neustále rozšiřuje. Před devíti měsíci přibylo celkem 111 kilometrů dálnic zejména na obchvatech měst jako je Praha, Plzeň, Beroun nebo Ústí nad Labem.

V roce 2016 pak ministerstvo vyjmulo ze zpoplatnění dohromady 45 kilometrů hlavně v místech, kde se dálnice kříží s vytíženými silnicemi první třídy. Například u Chebu, Mladé Boleslavi a hlavně v případě téměř třicetikilometrového úseku D1 u Brna. Právě tady mnohdy řidiči využívají dálnice jako pouhou spojku mezi neplacenými hlavními silnicemi.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) už dříve uvedl, že navýšení počtu neplacených částí dálnic se nijak výrazně neprojeví na výběru peněz za dálniční známky. Roční prodeje a výnosy z nich naopak neustále rostou. Loni se vybralo 3,6 miliardy korun, což bylo o 170 milionů korun více než v roce 2015 a o 300 milionů více než v roce 2014. 

„V prodeji dálničních známek se tyto změny žádným způsobem neprojevily – naopak jejich prodej každým rokem stoupá. V roce 2014, kdy nebyl ze zpoplatnění vyjmut žádný úsek, se prodaly čtyři miliony 700 tisíc kusů dálničních známek, v roce 2016 to bylo téměř o šest set tisíc kusů více,“ dodává ministr Ťok. 

Dálniční známky příští rok nezdraží

Prodej ročních dálničních kupónů pro rok 2018 hmotnostní kategorie do 3,5 tuny bude zahájen nejpozději k 1. prosinci. Kupóny s dobou platnosti na jeden měsíc nebo deset dnů vstoupí do prodeje s novým rokem.

Ceny kupónů pro rok 2018 zůstávají stejné jako u kupónů letošního roku. Roční kupón pro rok 2018 má platnost od 1. prosince 2017 do 31. ledna 2019 a jeho cena je 1500,- Kč. Cena měsíčního kupónu činí 440,- Kč a cena desetidenního kupónu je 310,- Kč. Nové dálniční kupóny budou kvůli jejich zvýšené ochraně proti padělání opět opatřeny bezpečnostními prvky.