Nový český katetr může zastavit infekce. Už ho testují první nemocnice

Nový katetr (zdroj: ČT24)

V motolské nemocnici se začal využívat nový typ katetru, který by měl pacienty mnohem lépe ochránit před nebezpečnými bakteriálními infekcemi. Jeho autoři věří, že je tak dobrý, aby se mohl začít využívat prakticky všude.

Pokud dostane pacient katetr, hrozí mu v nemocnici i doma často stejná hrozba: bakteriální infekce. Ta se dostane skrze toto zařízení do míst, která jsou pro tyto mikroorganismy normálně chráněné neproniknutelnou hradbou. Jenže katetr tuto obranu naruší a otevře bakteriím tunel, který dokáží až příliš často využít.

Čeští lékaři teď ale přišli s technologickým řešením, které umožňuje tyto cesty mnohem lépe chránit. Vyvinuli totiž katetr, který by mohli začít používat zdravotníci nejen v tuzemských, ale i světových nemocnicích. Nový typ nástroje, jímž lékaři cévkují třeba pacienty po operacích nebo s poraněním páteře, snižuje riziko přenesení infekce z močových cest do měchýře.

Dvojitá ochrana

Princip přitom není nijak složitý, v podstatě se jedná jen o to, že vzniká ještě jedna ochranná vrstva. „Vtlačováním do toho prostoru se vytváří chráněná cesta, kdy ta hadička prochází sama sebou a na konci se vybaluje a vytváří vnější plášť,“ vysvětluje spolutvůrce vynálezu Miroslav Svoboda. Vyladit ale všechno nebylo vůbec jednoduché: od nápadu k zavedení do praxe to trvalo celkem 12 let.

Do konce roku chce výrobce spustit linku a školit personál. Technické řešení patentovaly úřady ve víc než padesáti zemích – včetně USA nebo Číny. A už teď katetr využívají v pražském Motole – s velkým úspěchem. Lékaři chválí nejen jeho účinnost, ale také snadnost, s jakou se používá.

„To zavádění je jednoduché. Pro zkušené sestry stačí, aby to viděly jednou,“ zdůrazňuje vedoucí lékař chirurgické JIP FN Motol Jan Neumann.