24 milionů kopyt tepajících savanou. Vědci popsali největší migraci antilop

Největší migrace antilop (zdroj: ČT24)

Migraci šesti milionů antilop odhalil rozsáhlý letecký průzkum, který provedli experti v Jižním Súdánu. Podle nich se jedná o největší migraci suchozemských savců na Zemi. Počet živočichů, který se do tohoto přesunu zapojil, je téměř třikrát větší než při každoroční velké migraci mezi Tanzanií a Keňou, která zahrnuje asi dva miliony pakoňů, zeber a gazel. Zvířata přitom v Jižním Súdánu vydržela žít navzdory desetiletím válek a nestability.

„Tato velká migrace antilop na Nilu je podle našich údajů největší na Zemi. Převyšuje jakoukoli jinou známou migraci suchozemských savců na planetě,“ prohlásil Mike Fay, který v nevládní organizaci Africké parky působí jako koordinátor pro národní parky Bandingilo a Boma. Právě mezi nimi a etiopským státem Gambella se antilopy přesouvají, zřejmě za lepší pastvou.

V roce 2007 Společnost pro ochranu divoké přírody (WCS) odhadla, že migrace v Jižním Súdánu se týká asi 1,3 milionu zvířat. Organizace Africké parky, která pro jihosúdánskou vládu spravuje národní parky Bandingilo a Boma, se poté rozhodla provést přesnější součet s pomocí dokonalejší technologie a přístupu k větší oblasti.

Organizace k tomu využila dvě letadla s fotoaparáty, které byly naprogramované tak, aby každé dvě sekundy pořídily snímek. Na základě toho vzniklo 330 tisíc fotografií, jež následně prostudovali absolventi univerzity v jihosúdánské metropoli Jubě s pomocí softwaru na sčítání divoce žijících zvířat.

Pozorování probíhalo mezi 28. dubnem a 15. květnem loňského roku a zahrnovalo území o rozloze rovnající se téměř velikosti Řecka. Kromě antilop experti zdokumentovali i další druhy jako lvy, žirafy, buvoly a slony.

U migrujících antilop se převážně jednalo o antilopy červenohnědé (známé také pod názvem voduška kob), jejichž počet vědci odhadli na pět milionů. Zaznamenány byly také další tři druhy antilop – buvolec tiang (300 tisíc kusů), gazela mongalla (350 tisíc) a bahnivec severní (160 tisíc).

Tisíce kilometrů v nohách

Odborníci v rámci studie také navíc označili 126 živočichů 12 různých druhů, aby změřili vzdálenost, kterou během migrace urazili. Okroužkované antilopy červenohnědé zdolaly kolem 2000 kilometrů, což je podobná vzdálenost, která byla naměřena při migraci živočichů v Tanzanii a Keni. Delší cestu, 3200 kilometrů, podnikají při migraci karibu na Aljašce.

Podstatně větší počet zvířat než v Jižním Súdánu, i když ne suchozemských savců, migruje v Zambii. Ze západní Afriky do zambijského národního parku Kasanka totiž letí deset milionů kaloňů plavých.