Ukrajinská SBU tvrdí, že zmařila ruský atentát na Zelenského

Ukrajinská civilní kontrarozvědka (SBU) oznámila, že rozkryla skupinu agentů ruské Federální služby bezpečnosti (FSB), která podle ní plánovala zabít prezidenta Volodymyra Zelenského a také další členy nejvyššího vojenského a politického vedení země. Dva plukovníci ukrajinské státní bezpečnosti (SSA) pak byli obviněni z vlastizrady a napomáhání k teroristickému útoku. Hrozí jim doživotní vězení.

SBU zadržela pět lidí, mezi nimi dva členy státního bezpečnostního úřadu (SSA), který má na starosti ochranu nejdůležitějších úřadů v zemi. Jedním z úkolů agentů bylo vyhledat mezi členy prezidentské ochranky člověka, který by byl ochotný vzít Zelenského jako rukojmí a pak ho zavraždit.

Kromě Zelenského prý agenti plánovali zabít také ředitele SBU Vasyla Maljuka, před Velikonocemi, které pravoslavní křesťané slavili minulou neděli, šéfa vojenské rozvědky (HUR) Kyryla Budanova a další vysoce postavené ukrajinské činitele.

Smrt Zelenského jako dárek k Putinově inauguraci

Podezřelí z bezpečnostního úřadu podle ukrajinských vyšetřovatelů předávali ruské straně informace a také připravili prostředky pro provedení teroristického útoku. Vše za finanční odměnu.

Maljuk uvedl, že o speciální operaci na odhalení agentů FSB věděl omezený počet lidí a osobně dohlížel na její průběh. „Teroristický čin, který měl být dárkem k Putinově inauguraci, byl ve skutečnosti selháním ruských tajných služeb,“ řekl ředitel SBU. Zároveň varoval, že „nepřítel je silný a zkušený a nelze ho podceňovat“.

Jeden z podezřelých z SSA dostal dva FPV drony (s kamerou pro pohled z první osoby – pozn. red.), k tomu „pancéřovky“ RPG-7 a miny MON-90. Zbraně měl údajně předat svým společníkům, aby je použili.

Zástupci ruské FSB si za cíl útoku dronem vybrali soukromý dům v Kyjevské oblasti, kde měl pobývat vysoký ukrajinský představitel. Na základě souřadnic od zdrojů na Ukrajině pak měli Rusové proti budově, kde se sledovaná osoba nachází, podniknout opakovaný raketový útok proložený úderem dronu, který by provedli agenti přímo na místě.