Starosta Gdaňsku zemřel. Pobodal jej muž, který v minulosti přepadal banky a léčil se na psychiatrii

Události ČT: Starosta Gdaňsku zemřel po útoku nožem (zdroj: ČT24)

Starosta polského Gdaňsku Pawel Adamowicz zemřel. Podlehl zraněním, která v neděli večer utrpěl při útoku na charitativní akci. Lékaři se ho v noci snažili zachránit při pětihodinové operaci. Policie obvinila z vraždy sedmadvacetiletého muže, jenž byl ihned po činu zadržen.

Starosta polského města Gdaňsk Pawel Adamowicz v pondělí podlehl následkům útoku, při kterém prodělal vážná poranění srdce a břicha. Na charitativní akci na něj v neděli kolem osmé večer zaútočil nožem mladý muž. Adamowicze bodl třikrát, přičemž zasáhl i srdce.

„Nemohli jsme vyhrát,“ prohlásil polský ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski. Třiapadesátiletému starostovi byla podle agentury PAP poskytnuta veškerá lékařská péče, zachránit jeho život se přesto nepodařilo.

Ještě v pondělí dopoledne byla naděje, že by starosta útok po noční operaci mohl přežít. „Pacient žije. Klíčové budou nejbližší hodiny,“ řekl po ní novinářům lékař Tomasz Stefaniak. Při zákroku bylo třeba provést transfuzi krve. Spotřebováno bylo 41 krevních jednotek. Pacient musel být podle neoficiálních informací během operace resuscitován, stejně jako předtím na místě činu.

Útočník vyšel v prosinci z vězení

Kamery zachytily sedmadvacetiletého Stefana W., který na politika zaútočil patnácticentimetrovým vojenským nožem. Ihned po činu byl zadržen a během pondělí si vyslechl obvinění z pokusu o vraždu.

„Vše nasvědčuje tomu, že útočník jednal z osobních důvodů,“ uvedla zpravodajka ČT v Polsku Dana Zlatohlávková. „Policie potvrdila jeho kriminální minulost. V prosinci se dostal na svobodu poté, co si odseděl pět a půl roku vězení. Odsouzen byl za sérii bankovních loupežných přepadení, ke kterým se i přiznal,“ dodala Zlatohlávková.

Muž po útoku na starostu exhiboval na pódiu
Zdroj: Reuters/KFP/Anna Rezulak

Než začal loupit, žil z peněz matky a dalších příbuzných, žádnou práci si nehledal. „Ze série bankovních loupeží si odnesl desítky tisíc korun, které pak používal, jak sám říkal, na taxíky, jídlo, kasina a různou luxusní zábavu. Podle médií se léčil i na psychiatrii,“ uvedla reportérka ČT. Během pobytu za mřížemi se u něj objevily psychické problémy a soudní psychiatr mu diagnostikoval paranoidní schizofrenii, píší polská média.

Když jej policie dopadla, dostal pět a půl roku, během nichž se opakovaně bezúspěšně snažil docílit zkrácení trestu. Byl označen za nebezpečného vězně a v roce 2015 u něj začali dozorci pozorovat psychické problémy. Několik měsíců proto strávil na psychiatrickém oddělení vězeňské nemocnice s diagnózou paranoidní schizofrenie. Na tuto nemoc bral léky, které však nedávno vysadil.

Gazeta Wyborzca uvedla, že asi hodinu po události dostal útočník záchvat a musel být převezen na psychiatrii. Jeho psychický stav bude patrně hrát roli i při očekávaném trestním stíhání.

  • Pawel Adamowicz byl starostou Gdaňsku od roku 1998, už pošesté byl do této funkce zvolen vloni v listopadu. 
  • V 80. letech byl součástí protikomunistického odborového svazu Solidarita, který v přístavním městě vznikl.
  • Gdaňský starosta byl považován za liberála, podporoval například práva sexuálních menšin. Vloni se zastal místní židovské komunity poté, co na gdaňskou synagogu zaútočili vandalové.
  • Adamowicz byl od roku 1999 ženatý a má dvě dcery – patnáctiletou a osmiletou. Jeho starší bratr Piort je dlouholetým reportérem deníku Rzeczpospolita.
  • Jménem Gdaňsku nabízel péči syrským dětem zraněným během války, za což obdržel od nacionalistické organizace Všepolská mládež dopis, který oni sami nazvali „politická výhružka smrtí“.
  • Za Adamowiczova vedení byla v jižní části města v roce 2011 přejmenována jedna z ulic po někdejším československém a českému prezidentovi na třídu Václava Havla.

Spekulovalo se i o politickém podtextu. „V pravé ruce měl nůž a křičel, že byl uvězněn na pět let kvůli vládní straně Občanská platforma. To je všechno, co jsem slyšela,“ popsala událost jedna z účastnic akce. Adamowicz byl dříve členem Občanské platformy, která je nyní největší opoziční stranou.

Útočník se prokázal novinářskou legitimací

Podle rozhlasové stanice Radio Zet byl z vězení propuštěn v prosinci. Na pódium se v neděli dostal, když předstíral, že je novinář.

„Naší prioritou je zjistit, jak se (útočník) dostal do blízkosti starosty. Víme, že se prokazoval průkazem, na kterém měl napsáno ‚média‘. Musíme zjistit, odkud ho měl, zda ho měl oprávněně a jestli měl právo se zdržovat tam, kde byl. Nejdůležitější otázkou je, co ho k tak dramatickému činu motivovalo,“ uvedla mluvčí gdaňské policie Karina Kaminská.

Útok na starostu ihned odsoudili zástupci vlády včetně premiéra Mateusze Morawieckého a prezidenta Andrzeje Dudy, ale také bývalý polský premiér a nynější předseda Evropské rady Donald Tusk. Ministr vnitra Joachim Brudziński útok označil za „barbarský čin“.

Na pondělní večer jsou do měst po celém Polsku svolány demonstrace, na nichž chtějí účastníci veřejně odmítnout násilí a nenávist ve společnosti.  

Zpravodajka Zlatohlávková: Pachatel má kriminální minulost (zdroj: ČT24)

Předseda organizace, která akci pořádala, rezignoval

Útok se odehrál na charitativní akci, kterou pořádala nadace WOŚP. Její předseda Jerzy Owsiak v pondělí rezignoval. Pro portál Gazeta.pl uvedl, že v poslední době naráží na velké množství projevů nenávisti. „Týkají se mě, týkají se naší nadace, ta nenávist doutná již 25 let. Celou tuto dobu svádím boje s lidmi, kteří mi vyhrožují,“ uvedl Owsiak.

Dodal, že charakter koncertu byl takový, že kdokoliv mohl vejít. Návštěvníci mohli mít různé role a teoreticky by nikoho nepřekvapil ani člověk s dvoumetrovou šavlí. Lidé by očekávali, že to bude součástí představení.