Příští stanice: škola. Charkovské děti se učí v metru, pro mnohé je to po letech první klasická výuka

Události: Škola v charkovském metru (zdroj: ČT24)

Častým cílem ruských vzdušných útoků je východ Ukrajiny včetně Charkova. V druhém největším městě v zemi se od loňského září učí část dětí ve školních třídách zřízených v tamním metru. Řada těchto školáků normální vyučování předtím vůbec nepoznala. Kvůli pandemii a následné totální ruské válce zůstávali několik let doma.

Charkov stál hned na počátku plnohodnotné ruské pozemní invaze před téměř dvěma lety v cestě okupantům. Už tehdy se zrodila myšlenka, že se tam školy budou muset přesunout do podzemí. „V metru se už tehdy naše učitelky, psychologové a vychovatelé snažili rozptýlit děti od války,“ vzpomíná Valerij Šepel, zástupce charkovského náměstka pro vzdělávání.

Charkov leží necelých pětatřicet kilometrů od ruských hranic. Děti tam sirény varují před útoky i víc než desetkrát za den. Některé z nich otupěly a válku ani nevnímají. „U nás rakety ani moc nelétají,“ říká například prvňák Maxim.

Metro je v Charkově jedním z nejbezpečnějších míst. Děti momentálně chodí do škol v pěti stanicích po celém městě. Třídy fungují od loňského září a dochází do nich téměř dva tisíce dvě stě dětí obou stupňů základních škol.

Do metra chodí každý druhý den a prezenční studium střídají s distanční výukou. „Je super, že nemusíme sedět doma a můžeme normálně komunikovat,“ pochvaluje si sedmačka Alisa.

Řada dětí klasické vyučování nikdy nepoznala, protože doma zůstávají kvůli pandemii i válce už čtvrtým rokem. Izolace se podepsala na těch nejmenších, škola v metru jim teď pomohla. „Teď se teprve tady učí děkovat, říkat dobrý den,“ popisuje Olga, která učí žáky prvního stupně.

Řidiči metra zpomalují, aby žáky nerušili

Děti se učí několik metrů pod zemí. Charkov je podle učitelů vůbec prvním městem na světě, které žáky přesunulo do metra, aby je ochránilo. Za měsíc radnice vymyslela, jak výuku zorganizovat, zřídit ostrahu, ventilaci i připojení k internetu.

V třídách děti takřka nepocítí, že jsou v metru. „Řidiči metra chápou, že hluk může dětem vadit, proto výrazně snižují rychlost,“ vysvětluje Julia Baškirovová, ředitelka vzdělávacího odboru charkovského obvodu Ševčenkivskyj.

Město chce zřídit provizorní třídy i na dalších stanicích. Navíc buduje vůbec první podzemní školu na Ukrajině, aby ochránilo svou budoucí generaci, dokud válka neskončí.