Česko by mohlo získat peníze z amerického fondu na podporu spojenců Tchaj-wanu, naznačil Bartoš

Události: Česko by mohlo získat peníze z amerického fondu na podporu spojenců Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na pracovní návštěvě Washingtonu oznámil, že Česko by mohlo získat peníze z navrženého amerického fondu na podporu spojenců Tchaj-wanu. S kongresmany i zástupci administrativy prezidenta Joea Bidena jednal mimo jiné také o podpoře pro schválení víz E1, která by zjednodušila přístup českým podnikatelům.

Česko by mohlo za podporu Tchaj-wanu získat miliony dolarů z navrženého fondu. „Chceme vyzdvihnout Českou republiku za její vůdčí roli a obranu demokracie,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT republikánský kongresman John Moolenaar.

V příštích letech by mělo jít pro země a organizace, které za podporu Tchaj-wanu čelí šikaně ze strany Pekingu, celkem 120 milionů dolarů (přibližně 2,75 miliardy korun). Vicepremiér Bartoš naznačil, že by z toho mohlo těžit i Česko. V minulých letech totiž stejně jako například Litva čelilo čínským ústrkům.

„Já jsem úplně nejednal o tom, jestli jsou zde nějaké peníze pro Českou republiku, ale samozřejmě, ten zákon je nastaven tak, že by se pravděpodobně vztahoval i na Českou republiku,“ popsal.

Snazší přístup na americký trh

Český vicepremiér žádal mezi americkými zákonodárci také o podporu pro schválení víz E1. Ta má většina západních států Evropské unie, stejně jako Polsko nebo Estonsko. Čeští investoři by tím získali snazší přístup na americký trh.

„Budu podporovat, aby se Česko dostalo do vízového programu USA, protože dělá tak skvělou práci. Pomáhá nám s tím, jak podporuje ve válce Ukrajinu, a množstvím investic tady v USA,“ zdůraznil demokratický kongresman Thomas Suozzi.

Jestli víza pro české firmy projdou, bude záležet pouze na americkém Kongresu. Čas má jen do konce tohoto roku.