Britská princezna Kate má rakovinu, oznámil Kensingtonský palác

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii (zdroj: ČT24)

Britská princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii. Oznámila to v pátek ve videu, které zveřejnil Kensingtonský palác. Oznámení přišlo po týdnech spekulací o jejím zdravotním stavu. V lednu byla hospitalizována kvůli blíže nespecifikované operaci břicha a od té doby se neobjevovala na veřejnosti.

„Poslední měsíce byly neuvěřitelně těžké pro celou rodinu, ale měla jsem fantastický lékařský tým, který se o mě staral, a za to jsem velmi vděčná,“ uvedla Kate v prohlášení na videu a dodala, že lednová operace byla podle lékařů úspěšná. „Nicméně testy po operaci prokázaly přítomnost rakoviny, proto lékařský tým doporučil, abych podstoupila preventivní chemoterapii,“ uvedla s tím, že nyní je na začátku léčby.

„Byl to samozřejmě obrovský šok. William a já jsme dělali vše, co bylo v našich silách, abychom to zpracovali v soukromí a v zájmu naší rodiny,“ uvedla. „Jak si dovedete představit, chtělo to čas. Já jsem potřebovala čas, abych se zotavila po velké operaci a mohla začít s léčbou. Především jsme ale potřebovali čas k tomu, abychom vše přiměřeným způsobem vysvětlili Georgeovi, Charlotte a Louisovi a ujistili je, že budu v pořádku,“ řekla Kate s poukazem na své tři malé děti, které má s následníkem trůnu princem Williamem.

„Stávám se silnější každým dnem, kdy se soustředím na věci, které mi pomohou se léčit,“ dodala také.

Kensingtonský palác v prohlášení uvedl, že nebude poskytovat žádné další podrobnosti o nemoci s tím, že princezna má právo na lékařské soukromí. Pouze informoval, že preventivní chemoterapie začala v únoru. Palác krátce po lednové operaci uvedl, že Kate se nevrátí k oficiálním povinnostem dříve než po Velikonocích, které připadají na konec tohoto měsíce. Její nepřítomnost ve veřejném životě ale vyvolala intenzivní spekulace a divoké zvěsti na sociálních sítích.

Buckinghamský palác uvedl, že král Karel III. a královna Camilla budou nadále celé rodině procházející obtížným obdobím poskytovat lásku a podporu. Král Karel je podle mluvčího paláce na Kate hrdý za odvahu, jak o věci mluvila, a byl „se svou milovanou snachou během uplynulých týdnů v nejtěsnějším kontaktu“.

Slova podpory vyjádřil v prohlášení také Williamův bratr, princ Harry s manželkou Meghan. „Přejeme Kate a rodině uzdravení a doufáme, že vše zvládnou v klidu a soukromí,“ uvedli vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Podporu vzkázal premiér Sunak i Bílý dům

Na oznámení princezny Kate ihned reagoval britský premiér Rishi Sunak, který prohlásil, že by jí mělo být poskytnuto soukromí, aby se mohla soustředit na svou léčbu a být se svou rodinou. „Princezna z Walesu má lásku a podporu celé země, aby mohla pokračovat ve svém zotavování,“ uvedl Sunak podle agentury Reuters. Svým prohlášením podle něj prokázala velkou statečnost.

„V posledních týdnech byla podrobena intenzivní pozornosti a bylo s ní nespravedlivě zacházeno ze strany médií po celém světě a na sociálních sítích,“ uvedl Sunak. Lídr opozičních labouristů Keir Starmer uvedl, že je „povzbuzen optimistickým tónem“ princezny a jejím „poselstvím víry a naděje“. Podotkl, že jakákoli diagnóza rakoviny je šokující. „Ale dokážu si jen představit další stres z přijetí této zprávy uprostřed odporných spekulací, které jsme viděli v posledních týdnech,“ dodal s tím, že William a Catherine „mají právo na soukromí a jako všichni rodiče čekali na správný okamžik, aby to řekli svým dětem“.

Plné uzdravení popřál princezně Kate i Bílý dům. „Tato zpráva nás nesmírně zarmoutila. Je hrozná,“ uvedla mluvčí amerického prezidenta Joea Bidena Jean-Pierreová, která vyzvala k „respektování soukromí“ princezny z Walesu a její rodiny. Představitelé Bílého domu se podle ní o diagnóze dozvěděli společně s celým světem, když Kate nyní rakovinu oznámila na videu.

Kate se na veřejnosti neobjevila od Vánoc. Tento týden se však v médiích objevilo video, které zachycuje Kate a prince Williama o víkendu u farmářského obchodu ve Windsoru. Předtím Kensingtonský palác na Den matek zveřejnil fotografii Kate s jejími třemi dětmi, zjevně ve snaze utlumit nejrůznější fámy. Brzy se však ukázalo, že fotografie byla lehce upravená, takže média byla nucena ji stáhnout a veřejnost byla nadále znejistěná.

S nespecifikovanou rakovinou se v současné době léčí také britský král Karel III. Buckinghamský palác to oznámil na počátku února nedlouho poté, co pětasedmdesátiletý panovník absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. Při něm byla u něj rakovina odhalena.

Král Karel se kvůli léčbě neúčastní veřejných akcí, ale některé své povinnosti spíše administrativní povahy nadále plní. Zveřejněny byly také fotografie, na nichž je zachycen při přijímání vládních představitelů.