Praha 5 chce odvolat svého starostu. O datu ale musí rozhodnout on sám

Zastupitelé páté městské části žádají o svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém by mohli odvolat stávajícího starostu za TOP 09 Radka Klímu; o změnu ve vedení radnice stojí i jeho vlastní strana. Termín jednání ovšem musí vybrat sám Klíma.

Starostou se Klíma poprvé stal v roce 2010. Volební období ale nedokončil a byl odvolán. Po volbách v roce 2014 se do funkce vrátil, když jej zvolila tehdejší koalice TOP 09, Zelení, KDU-ČSL a ČSSD. Ta se ale rozpadla a Klíma se svou TOP 09 sestavil novou koalici s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla.

Situace se ale opakovala a proti Klímovi se vedle koaličních partnerů postavila i jeho vlastní strana. Starostovi vyčítají, že funkci vykonává špatně a nekomunikuje uvnitř úřadu. Řešení zastupitelstvo spatřuje v zachování koalice, ale pod jiným vedením.

Plán zastupitelů: Nahradit Klímu Richterem

K odstoupení vyzvala TOP 09 Klímu už před necelými dvěma týdny s tím, že pokud to neudělá, svolají mimořádné jednání zastupitelů, kde navrhnou jeho odvolání. Protože Klíma ve funkci setrval, sedmnáct z pětačtyřiceti zastupitelů (včetně těch z vládnoucí koalice) podepsalo žádost o svolání mimořádného zastupitelstva.

„Žádost byla podána, od usnesení zastupitelského klubu se totiž nic nezměnilo,“ řekla zastupitelka Naděžda Priečinská (TOP 09). „Důvodem rozhodnutí klubu je dlouhodobá nespokojenost s výkonem funkce starosty a způsobem komunikace v rámci úřadu městské části Praha 5,“ uvedli zastupitelé.

Součástí žádosti je návrh programu jednání, který obsahuje pět bodů – druhým je odvolání starosty Klímy a třetím pak volba nového starosty. Podle informací ČTK by se jím měl stát dosavadní radní Pavel Richter (TOP 09).