Oprava kolejí zastaví na několik měsíců provoz tramvají v části centra Prahy

V části centra Prahy se na několik měsíců zastaví provoz tramvají. Kvůli rekonstrukci trati nepojedou tramvaje Havlíčkovou a Dlážděnou ulicí. Koleje jsou v tomto úseku ve velmi špatném stavu, naposledy je dopravní podnik opravoval před více než 20 lety. Výluka začne v pondělí 29. dubna a je naplánována do 28. června. Tramvaje pojedou po náhradních trasách.

První výluka se týká úseku od křižovatky ulic Na Poříčí a Havlíčkova na Senovážné náměstí. „Jedná se o kompletní rekonstrukci. Trať je z BKV panelů a nově bude mít pevnou jízdní dráhu s antivibračními rohožemi a protihlukovými úpravami,“ řekl minulý týden Miroslav Penc z Dopravního podniku města Prahy. Náhradní trasy tramvají uvádí dopravní podnik na webu v přehledu výluk a prací.

Na tuto výluku naváže od 29. června oprava kolejí ve Vodičkově a Jindřišské a výstavba nové trati v horní polovině Václavského náměstí. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou nepojedou od tohoto data do 30. září, tedy tři měsíce. Náklady na vybudování trati od Národního muzea doprostřed náměstí vyjdou na 1,24 miliardy korun. Jako první vznikne odbočka a napojení ze současné tramvajové trati, práce potrvají tři roky a budou postupovat směrem k muzeu.

Důležitá bude pro pražskou MHD oprava kolejí v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7. Dělníci zahájí práce na opravě úseku od Strossmayerova náměstí k Výstavišti rovněž 29. června a dokončí ji 25. října. Opraví se i smyčka na Výstavišti.

Tramvajové výluky v části Prahy od 29. dubna do 29. června 2024
Zdroj: DPP