Kostel v centru Brna začal praskat, biskupství ho nechalo dočasně uzavřít

Uzavřený kostel kvůli prasklinám (zdroj: ČT24)

Kvůli rozsáhlým prasklinám ve zdech a na věži dočasně uzavřelo brněnské biskupství kostel svaté Maří Magdaleny na rohu Masarykovy a Františkánské ulice. Na vině je podle statika nejspíš spodní voda. Opravy potrvají několik měsíců.

Omítku kostela svaté Maří Magdaleny lemují na mnoha místech rozsáhlé praskliny, které se každý týden zvětšují. V polovině června se podle rektora kostela Jaroslava Čupry objevila  několikamilimetrová poškození, teď měří centimetry. „Už nám odpadávají i kousky omítky. Bylo proto nutné kostel z bezpečnostních důvodů dočasně uzavřít,“ přiblížil Čupr.

Podle statika je nejvíc poškozená kostelní věž, která se propadá. Pravděpodobně kvůli zadržené vodě pod kostelem. „Propad věže je velice agresivní. Sádrové terče, které jsme na ní udělali před týdnem, jsou dnes rozestoupeny. Máme také udělanou sondu, která prokázala zvodnělé podloží, které způsobuje pokles,“ popsal technik stavebních investic Biskupství brněnského Libor Kubíček.

Kostel sv. Maří Magdaleny byl postavený v letech 1651 až 1654. Stojí na místě bývalé synagogy a židovské čtvrti. Po vyhnání Židů z města v roce 1454 začala synagoga sloužit jako kostelík sv. Maří Magdaleny. Kostelík s přilehlými čtyřmi domy dostali během obléhání Brna Švédy františkáni, kteří museli opustit klášter před hradbami. Zbudovali nový kostel, který 16. dubna 1673 vysvětil olomoucký biskup Karel Liechtenstein. Vedle kostela vystavěli také klášter s nemocnicí a lékárnou. Nařízením Josefa II. byl roku 1787 spolu s mnoha ostatními klášter zrušen. Kostel se stal farním a klášter přeměnili na sklad pro vojsko. Dnešní podoba kostela pochází z doby po roku 1852, kdy vyhořel, a proto byl nově přestaven do jednodušší podoby s novorománskou věží. 

Kostel sv. Maří Magdaleny
Zdroj: pruvodcebrnem.cz

Dělníci postaví čtyři piloty, které budou věž vzpírat. Jakmile zastaví její klesání, biskupství kostel znovu otevře. Až později se dělníci pustí do větších oprav. „Kromě statického zajištění nosných konstrukcí kostela, věže a přilehlé fary se počítá i s opravou střešní konstrukce, včetně obnovy krytiny, a obnovou fasády ,“ řekla mluvčí biskupství Martina Jandlová. Se sanací chtějí stavaři začít už příští týden.

Na ranní bohoslužby a ke zpovědi mohou zatím lidé chodit do nedalekého kostela Nalezení svatého Kříže na Kapucínském náměstí, hned vedle Masarykovy ulice.