Justice opět posoudí případ kritiky pracovních podmínek v továrně, rozhodl Ústavní soud

Justice musí znovu otevřít spor o odškodnění mezi dvěma představiteli prostějovských Železáren-Annahütte a mužem z Přerovska, který na internetu zveřejňoval videa s kritikou pracovních podmínek v továrně a současného ekonomického systému. Používal při tom historické záběry z koncentračních táborů. Soudy mu nařídily zaplatit odškodnění muži a ženě z managementu podniku. Nyní musí znovu rozhodovat Okresní soud v Přerově.

Muži z vedení továrny měl autor videí, který v podniku nepracoval, podle původního rozsudku zaplatit 180 tisíc korun. Podle ústavních soudců videa jednoznačně narušila důstojnost, osobní čest a dobrou pověst manažera.

Přiznaná částka je však podle soudu nepřiměřeně vysoká, a to přesto, že připodobňovat někoho k nacistům a dozorcům v koncentračních táborech překračuje meze pravidel slušnosti i svobody projevu. Přerovský soud se nyní k výši odškodnění vrátí, měl by zohlednit všechny okolnosti, včetně příjmů autora videí.

Ženě z managementu soudy původně přiznaly pětatřicet tisíc korun. Ústavní soud ale dospěl k závěru, že do jejích práv videa nezasáhla a náhrada nemajetkové újmy jí nenáleží.

Autor videí nález přivítal, stále si však není jistý, jak celý spor dopadne. V úterý řekl, že k Okresnímu soudu v Přerově nemá důvěru. Jeho prvotní motivací prý bylo upozornit na špatné pracovní podmínky ve výrobě. V prostějovských železárnách sice nepracuje, pohybuje se však v oboru na obdobných dělnických pozicích.

Právní zástupkyně podniku Soňa Bernardová se k nálezu vyjádřit nechtěla, dokud se neseznámí s odůvodněním.