O čem plánujeme informovat v neděli 5. května

Každý den ráno přinášíme přehled nejdůležitějších očekávaných událostí z domova i ze světa.

  • Ve funkci ministryně pro vědu, výzkum a inovace oficiálně končí Helena Langšádlová (TOP 09). Nahradit ji původně měl její stranický kolega, ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Nominace se ale vzdal po kritice, že publikoval články v takzvaných predátorských časopisech, které nesplňují vědecké standardy. Zazněly výhrady i na úroveň jeho odborné práce.
  • Výročí Pražského povstání připomene pietní akt k uctění památky padlých u budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Kromě vedení rozhlasu a politiků se zúčastní i vojáci či pamětníci.
  • Pražský maraton omezí dopravu v hlavním městě, především v centru a dalších oblastech podél Vltavy. Opatření se dotknou automobilů, tramvají i autobusů. Mezinárodní závod, kterého se zúčastní na osm tisíc elitních i amatérských běžců, odstartuje v 09:00 ze Staroměstského náměstí.
  • Třetím dnem pokračují Slavnosti svobody v Plzni, oslavy osvobození západních Čech americkou armádou a konce druhé světové války. Centrem města projede Konvoj svobody s téměř třemi sty vojenských historických vozidel.
  • Hostem první části Otázek Václava Moravce, jejichž tématem bude mimo jiné evropská spolupráce a vztahy zemí V4, budou místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a poslankyně a členka sněmovního výboru pro evropské záležitosti Marie Pošarová (SPD).
  • Hostem druhé části Otázek Václava Moravce, která se bude věnovat navrhovaným změnám penzijního systému, budou ekonom IDEA CERGE-EI Filip Pertold a vedoucí právního oddělení a důchodový expert ČMKOS Vít Samek.
  • Do Paříže přiletí čínský vůdce Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí státní návštěvu Francie. Proti jeho návštěvě chystají v Paříži demonstrace Ujguři a Tibeťané.
  • V maďarském Debrecínu se chystá protivládní protest, který svolává opoziční představitel Péter Magyar.
  • Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci na pondělí 6. května. K pozorování budou letos ideální podmínky, protože měsíc nebude prakticky vidět a rušit oblohu svým svitem. Doporučuje se sledovat roj východním směrem od zenitu od třetí hodiny ranní do rozbřesku, kdy bude většina meteorů nejjasnějších.
  • Vrcholí oslavy pravoslavných Velikonoc, zvaných pascha. Řídí se juliánským kalendářem, proto se slaví v jinou dobu, než je zvykem u římských katolíků, kteří slaví podle kalendáře gregoriánského.