MAPA: Opravy dálnic a rychlostních silnic probíhají na desítkách míst. Zkomplikují letní provoz

Tisková konference ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic, policie a BESIPu k letnímu provozu na silnicích (zdroj: ČT24)

Letní prázdniny jsou obdobím, kdy dochází k většímu počtu dopravních nehod. Mění se i jejich důvody – častěji je příčinou únava a nepozornost, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na tiskové konferenci s šéfem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radkem Mátlem, policií a BESIPem k opatřením v rámci prázdninového provozu na silnicích. Omezí například údržbovou činnost a ke klíčovým komunikacím nainstalují také nové informační tabule. Provoz však nadále komplikují stavební práce.

Ministerstvo kvůli vyšší nehodovosti během letních prázdnin zavádí několik opatření. „Chceme k tomu přispět tím, že během frekventovaných víkendů omezíme na maximální možnou míru údržbovou činnost, aby největší nápor dopravní činnosti v úvodu prázdnin zatěžovala co nejméně,“ uvedl Kupka.

Samozřejmě ale nelze omezit velké probíhající dopravní stavby, kterých je na české dálniční síti několik, dodal ministr. Řidiči by tak měli místy počítat s komplikacemi.

„Přizpůsobujeme naše práce, ale zároveň jsme uprostřed stavební sezony a nemůžeme omezit některé stavební práce,“ sdělil ředitel ŘSD Radek Mátl. Již rozběhnuté rozsáhlé rekonstrukce některých komunikací tak budou pokračovat – například na dálnici D0 v oblasti Lochkova a Barrandova, dále dálnice D1 na obchvatu u Brna a u Plzně na dálnici D5 a také silnice D46 mezi Vyškovem a Olomoucí. V těchto oblastech je třeba do kolon dojíždět opatrně, aby se předešlo dalším dopravním komplikacím, upozornil Mátl.

Naopak zlepšit by se na konci prázdnin ještě před posledním víkendem měla podle Kupky situace na trase Praha – Karlovy Vary, jelikož řidiči začnou jezdit po novém úseku D6 u Krupé.

Události: Prázdninová doprava (zdroj: ČT24)

Co se týče konkrétních opatření, chce resort využívat informačních cedulí s upozorněním na správné postupy při řízení, ať už na udržování bezpečného rozestupu, na povinnou jízdu vpravo, nebo například na to, že nehody jsou často způsobeny používáním mobilních telefonů za jízdy.

Ministerstvo ve spolupráci s policií také na dálnicích první třídy a dálnici D10 zavedlo nový centrální dispečink odtahů. Podařilo se překonat spory jednotlivých odtahových služeb a postup je nyní koordinovaný a společný, prohlásil ministr Kupka. V pohotovosti budou desítky odtahových vozidel, což by mělo pomoct havarovaná auta rychleji odstraňovat. Motoristé také budou moci využít bezplatnou asistenční službu. Cílem je ho časem rozšířit i na na další dálnice a silnice první třídy.

Studio ČT24: Bezpečně na silnicích (zdroj: ČT24)

Prostudovat trasu, nespěchat a sledovat dopravní zpravodajství

Policie již avizovala, že v souvislosti s koncem školního roku a počátkem prázdnin zesílí dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu v Česku. Dodržování silničních pravidel bude od pátku do neděle na různých místech kontrolovat přes 1800 policejních hlídek.

Dopravněbezpečnostní akce se ale nebudou soustředit jen na nadcházející víkend, policisté je mají kvůli očekávané vyšší hustotě dopravy naplánované během celých prázdnin, uvedla policejní mluvčí Hana Rubášová.

Hlídky se zaměří na dodržování rychlosti, používání bezpečnostních pásů a dětských sedaček, telefonování za jízdy, technický stav vozidel a také na dodržování zákazu předjíždění nákladních automobilů.

Mluvčí jihočeské policie Lenka Krausová o dopravní situaci o prázdninách (zdroj: ČT24)

Řidičům před cestou na dovolenou policisté doporučují řádně si prostudovat trasu, nechat si dostatečnou časovou rezervu a sledovat aktuální dopravní zpravodajství a počasí. Také by měli věnovat pozornost dopravnímu značení, neměli by spěchat a měli by si pravidelně při cestě dělat přestávky.

„Buďte ohleduplní k ostatním řidičům, zvláště k těm, kteří nejsou zvyklí na časté řízení. Nesedejte za volant ani za řídítka pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Striktně dodržujte pravidla silničního provozu, včetně rychlostních limitů, používání bezpečnostních pásů a věnujte se řízení, ne telefonu,“ vyjmenovala doporučení pro řidiče mluvčí.

Studio 6: Autem na dovolenou bezpečně (zdroj: ČT24)