Zemanově názorové otočce nevěřím, okupaci Krymu roky relativizoval, řekl expremiér Sobotka ve Fokusu

Fokus Václava Moravce: Agrese (zdroj: ČT24)

Bývalý předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterním Fokusu Václava Moravce k tématu ruské agrese na Ukrajině vymezil proti prezidentu Miloši Zemanovi i někdejšímu ministru financí svého kabinetu Andreji Babišovi (ANO). Mimo jiné uvedl, že nevěří podpoře Ukrajiny a odsudku Ruska, které v minulých týdnech zazněly od hlavy státu.

„Asi nejsem sám, kdo té otočce prostě nevěří. Znám názory Miloše Zemana, který roky zpochybňoval sankce proti Rusku, roky relativizoval okupaci Krymu. A spolu s dalšími politiky tlačil Rusy jako dodavatele do tendru na rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech,“ vyjmenoval Sobotka. Připomněl i údajnou „likvidaci“ ministrů zdravotnictví (Jana Blatného) a zahraničí (Tomáše Petříčka) minulé vlády jen proto, že „nechtěli, aby se tu konala ruská propagandistická akce s vakcínou Sputnik (V)“.

Z těchto i dalších důvodů názorovému obratu Miloše Zemana Sobotka nevěří a myslí si, že současní ministři se „pravděpodobně těší na konec Zemanova mandátu“ a jsou rádi, že hlava státu nevystupuje. Sobotka zavzpomínal na uprchlickou krizi před několika lety, kdy dle něj prezident svými veřejnými vystoupeními „ještě lidi rozeštvával“. 

I Andrej Babiš podle něj v minulosti měl říkat, že sankce uvalené na Rusko po okupaci Krymu jsou zbytečné a později jako předseda vlády je podle Sobotky navrhoval zrušit.

Hosty speciálního diskuzního pořadu byli také generál ve výslužbě Petr Pavel, ekonom Tomáš Sedláček, ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis, jaderná inženýrka Dana Drábová, historik a odborník na dezinformace Otakar Foltýn, psycholog Daniel Štrobl, novinářka Petra Procházková a historik Alexej Kelin.