Bouřky dorazily do Česka. Voda s bahnem zaplavila část dálnice D1

Kvůli odpolední bouřce měli hasiči ve středních Čechách do deseti výjezdů, na dálnici D1 u Soutic na Benešovsku ale bahno částečně zaplavilo levý jízdní pruh. Neprůjezdné byly také některé vozovky v Českých Budějovicích. Voda se nahromadila pod viadukty v ulici Generála Píky a na Pražské třídě. Dopravu tam řídili policisté. Meteorologové varují, že v úhrnu by do úterního rána mohlo v Česku ojediněle napršet přes padesát milimetrů a intenzivní srážky mohou rozkolísat hladiny některých menších řek. Podle předpovědi bude v Česku tento týden většinou oblačno s přeháňkami a z počátku týdne i s bouřkami. Teploty ale po většinu dní mohou vystoupat nad dvacet stupňů Celsia.

Problémy byly po 19. hodině na dálnici D1 ve středních Čechách na 57. kilometru, kde se sesunula část svahu. „Bláto je na dálnici a s tím by měli řidiči počítat,“ uvedla redaktorka ČT Blanka Poulová. Ve směru na Brno byla tak dálnice dočasně neprůjezdná, poté začala auta jezdit odstavným pruhem. „Nateklo tam bahno z polí, vozovka poškozená není,“ řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Truxa.

Hasiči zasahovali také v Kondraci na Benešovsku, kde se voda dostala z ulice do jednoho z domů. V Hradišťku u Sedlčan na Příbramsku hasiči odstraňovali spadlý strom a v Trhovém Štěpánově na Benešovsku vyjížděli k rozvodněnému potoku. „Pod mostem se zachytily větve, takže se tam začala hromadit voda a hrozilo, že vyteče k hotelu,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Čerpání vody ze sklepů

Hasiči v jižních Čechách zasahovali u dvou desítek událostí, všechny se týkaly Českých Budějovic. „Čerpáme hlavně vodu ze sklepů a garáží a z ucpaných kanálů,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. V Českých Budějovicích začalo pršet po 15. hodině a intenzivní průtrž trvala přibližně půl hodiny.

„Pod viaduktem se vytvořila velká laguna, teď voda postupně opadá. (...) Bylo tady až metr vody. Bouřka trvala zhruba půl hodiny a napršelo zhruba třicet litrů vody na metr čtvereční,“ informoval krátce po 17. hodině z Českých Budějovic redaktor Martin Štěpánek. Dodal, že některá auta se pokusila lagunou projet, což se jim nevyplatilo – šlo o osobní i nákladní auta. Osobní auta hasiči již vyprostili, poté pracovali na vyproštění aut nákladních.

První přeháňky a bouřky se začínaly tvořit již po poledni v Pošumaví a Novohradských horách, v následujících hodinách přibývaly zejména v oblasti jižních Čech a Českomoravské vrchoviny. Mohou je doprovázet až dvoucentimetrové kroupy, nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu a krátkodobé intenzivní srážky.

Studio ČT24: Následky bouřky, která se prohnala jihem Čech (zdroj: ČT24)

Bouřky se vyskytovaly v jižních Čechách a na Vysočině tak, jak se předpokládalo. „Jedná se o multicely v podobě shluků. Jejich pohyb je poměrně pomalý. Momentálně je v jejich rámci nejpravděpodobnějším jevem přívalový déšť a vyskytují se i kroupy o průměru do dvou centimetrů,“ uvedli na sociální síti X meteorologové.

Redaktor Štěpánek připomněl, že místo v Českých Budějovicích, kde se vytvořila laguna, je kritické. „Nedaleko odtud je Dobrovodský potok a při silné bouřce se tu pravidelně tvoří velká laguna a řidiči, kteří riskují, pak neprojedou,“ konstatoval Štěpánek.

Na Vysočině hasiči podle redaktory Blanky Poulové zasahovali u šesti případů. „Odklízeli bahno ze silnic nebo padlý strom. Na Pelhřimovsku padaly zhruba půlcentimetrové kroupy,“ uvedla redaktorka.

Déšť nebo přeháňky se budou podle předpovědi v Česku objevovat po celý týden s výjimkou čtvrtka, kdy má být jasno až polojasno. V pátek a o víkendu se ale budou přeháňky vyskytovat jen ojediněle.

Může dojít na přízemní mrazíky

Po víkendu s teplotami, které dosahovaly téměř 27 stupňů, se tento týden ochladí. V pondělí bude podle předpovědi ještě 17 až 22 stupňů a na jihovýchodě země až 25 stupňů Celsia. V úterý už bude však nejvýše devatenáct stupňů a ve středu maximálně osmnáct stupňů.

Ve druhé polovině týdne pak teploty opět stoupnou. Ve čtvrtek a pátek bude přes den 17 až 21 stupňů a o víkendu 16 až 21 stupňů Celsia. V noci se teploty po celý týden udrží většinou alespoň několik stupňů nad nulou, ale od čtvrtka se mohou místy objevovat přízemní mrazíky.

„Během úterý a v noci na středu k nám začne pronikat sušší a chladnější vzduch od severovýchodu. Bude víc sluníčka, ale v noci musíme počítat s nižšími teplotami mezi sedmi až dvěma stupni Celsia, při zemi i s přízemními mrazíky, které vydrží místy až do víkendu,“ informoval ČHMÚ.