Senátorem za Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa

Senátorem v obvodu Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa (zdroj: ČT24)

Senátorem ve volebním obvodu Český Krumlov bude znovu Tomáš Jirsa (ODS), získal 66,36 procenta hlasů. Druhý Miroslav Lorenc (ANO) dostal 33,63 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 15,66 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 42,45 procenta.

„Velmi si toho vážím, moji voliči jsou vzdělaní a rozumní. Opět volili moudře a já jim děkuju za každý hlas,“ uvedl Jirsa. Přiznal se ale, že sčítání výsledků nesledoval a hrál tenis. „Já se opravdu nikdy nedívám na průběžné výsledky, vždycky se dívám až nakonec,“ dodal.

Jirsa zároveň poděkoval svému „protihráči“ Miroslavu Lorencovi, který se podle něj choval velmi slušně. „Děkuji mu za férovou kampaň,“ řekl.

Staronový senátor si myslí, že vítězství vybojoval díky tomu, že nebere „senátorství“ jako funkci, ale jako službu. „Za těch osmnáct let se prostě snažím lidem sloužit v mém volebním regionu,“ konstatoval Jirsa.

V prvním kole získal Jirsa 36,53 procenta hlasů, druhý Lorenc 17,46 procenta hlasů. V obvodu Český Krumlov usilovalo letos o senátorský post pět kandidátů.

V roce 2016 zvítězil Jirsa se ziskem 59,74 procenta hlasů. Druhý skončil Jindřich Florián (ČSSD). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.