Péče o nemocné často dopadá na rodiny. Organizací, které jim pomáhají, je málo

Události: Pomoc rodinám, které pečují o své nemocné blízké (zdroj: ČT24)

Vážná nemoc, nehoda i dlouhodobé potíže seniorů stále častěji staví blízké do krizových situací, které neznali a se kterými se musí rychle vyrovnat. Právě rodiny podle průzkumů zastanou více než dvě třetiny péče. I proto vznikají organizace, které je celým systémem provádějí. A těmi potřebnými nejsou vždy jen senioři.

Ondřej se potýká s několika diagnózami – epilepsií, autismem i nezhoubnými nádory. Zároveň má těžkou mentální retardaci, kvůli níž je v sedmnácti na úrovni šestiletého dítěte.

Před třemi lety prodělal covid. Od té doby navíc používá kyslíkový přístroj připojený na elektřinu. Aby mohl bez problémů jezdit na vyšetření, potřebuje zařízení na baterie, které však pojišťovna nehradí.

Problémy s tím spojené popisuje Ondřejova matka. „Zůstali jsme i viset v metru, bylo to náročné, přístroj nefungoval a volala se sanitka. Vyprošťovali ho,“ říká Linda Martinovská.

Navíc o syna pečuje sama, nemůže pracovat a žije z dávek. Organizace Život dětem na jejich podporu vyhlásila sbírku. I kvůli tomu, aby mohli pořídit i nákladný zdravotnický materiál. „Vyjde nás to na pět až šest tisíc měsíčně a to dokupujeme materiál, jako jsou náplasti, vše musí být zabaleno sterilně, každá zvlášť,“ popisuje Martinovská.

Praktická i psychologická pomoc

Pečujícím rodinám pomáhá v plné šíři další organizace. Mnohdy je doprovází od začátku až po pozůstalostní péči. Například když se zhorší zdravotní stav rodinného příslušníka nebo se vrací z hospitalizace, může organizace pomoct zorientovat se v obtížích, nalézt potřebné služby či nabídnout asistenci s finančními dávkami, vyjmenovává průvodkyně pečujících rodin organizace Pečujtee Petra Kýhosová.

Psycholožka z Pečujtee, Martina Bezoušková, zase rodiny často doprovází v momentech, kdy je pro ně rozhodování, co budou dělat dál, těžké. Například když se rozhodují, zda zvládnou domácí péči, nebo dokážou přijmout pomoc zvenčí.

Organizace usiluje i o to, aby pečující mohli co nejdéle pracovat. Často tak pomáhají zaměstnavatelům.

Podle Lindy Martinovské je podobných komplexních služeb zatím málo. Sama teď marně hledá v Ústeckém kraji asistenci, která by ji občas na pár hodin v péči o Ondřeje vystřídala.