Exposlanci Volný a Bojko musí zaplatit pokutu za nenošení roušek ve sněmovně

Bývalí poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko (zvoleni za SPD), musí zaplatit pokutu za to, že na několika schůzích sněmovny v roce 2021 nenosili roušky. Po více než třech letech od incidentu o tom pravomocně rozhodlo ministerstvo zdravotnictví. Volný dostal pokutu 38 tisíc korun, Bojko pak 28 tisíc. Oba tvrdili, že se na jejich jednání vztahovala poslanecká imunita. Ministerstvo to odmítlo s tím, že protikoronavirová opatření jejich práva neporušovala.

Bývalí poslanci Volný a Bojko přestali ve sněmovně nosit ochranu úst na začátku roku 2021. Tehdy už nezařazení zákonodárci, původně zvolení za SPD, to odůvodnili politickými a občanskými důvody. „Nebudeme v Poslanecké sněmovně nosit symbol nastupujícího světového řádu a globálního ekonomického resetu – roušky,“ prohlásil Volný.

Nasazení roušek ve vnitřních prostorech bylo tehdy kvůli pandemii covidu-19 povinné, a to i při projevech ze sněmovního řečniště. Oba poslanci čelili za svoje rozhodnutí kritice, během několika schůzí v únoru a březnu 2021 byli vykázáni z jednacího sálu, poté kolem nich bylo instalováno ochranné plexisklo. Volný uvedl, že mimo sál si roušku nasadí, protože respektuje obavy zaměstnanců sněmovny.

Dvojice poté kvůli incidentu obdržela pokuty od pražské hygieny – Volnému dala sankci 50 tisíc korun, Bojkovi 40 tisíc. Oba podali v létě 2021 odvolání, v němž argumentovali zejména svojí poslaneckou imunitou. Ta podle nich chránila jejich projevy včetně nenošení roušky, které označili za sdělení politického názoru.

V posledních sněmovních volbách dvojice neuspěla

O odvolání rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví, které po třech letech od incidentu potvrdilo, že exposlanci tehdejší opatření porušili. Pravidla jim totiž podle resortu v projevu nebránila, stačilo, aby ho přednesli v roušce. „Nelze odhlédnout ani od faktu, že je třeba vzít v úvahu celou řadu dalších chráněných zájmů, mnohdy na ústavně-právní úrovni, a tyto zájmy poměřovat s rozsahem imunity zákonodárce,“ píše ministerstvo v rozhodnutí o přestupku s tím, že přednost před imunitou poslanců měla ochrana zdraví ostatních zákonodárců a zaměstnanců.

Úřad nakonec pouze zmírnil uložené pokuty, především kvůli tomu, že novela pandemického zákona jejich maximální výši taktéž snížila. Volný tak musí zaplatit 38 tisíc, zatímco Bojko 28 tisíc. Bránit se ještě mohou žalobou k Městskému soudu v Praze, podle jeho mluvčí ji ale zatím nepodali.

Volný a Bojko se pokusili dostat do sněmovny také ve volbách na podzim 2021, na kandidátce Volného bloku však neuspěli. Volný na sebe během pandemie upozornil i potyčkou na plénu, za kterou mu sněmovna uložila pokutu přes 90 tisíc korun. Tu posléze potvrdil i Ústavní soud. Vedle toho byl Volný pravomocně odsouzen kvůli šíření poplašné zprávy, dostal dvouletou podmínku.