TÉMA

Hlavní události

„Nehoráznost,“ komentoval Biden žádost haagského prokurátora o zatykač na izraelské lídry

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan oznámil, že usiluje o vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Jo'ava Galanta. Požádal také o vydání zatykače na tři vrcholné představitele Hamásu. Podle prokurátora tyto osoby nesou odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané v Pásmu Gazy a v Izraeli. Server Times of Israel píše o „bezprecedentním a kontroverzním kroku“ haagského tribunálu, který způsobil v Jeruzalémě šok. Žádost prokurátora o zatykač na izraelské lídry ostře kritizují Spojené státy i Česká republika.
včeraAktualizovánopřed 9 h hodinami|

Ficův stav je stabilizovaný, premiér komunikuje, oznámili lékaři

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) je stabilizovaný. Pacient je při vědomí a komunikuje, oznámila fakultní nemocnice v Banské Bystrici, ve které je politik hospitalizován od středečního atentátu. Muž obviněný z pokusu o vraždu Fica zůstává od víkendu ve vazební věznici. Úterní jednání u kulatého stolu s lídry politických stran se neuskuteční, oznámil mluvčí prezidentky Zuzany Čaputové.
včeraAktualizovánopřed 11 h hodinami|

„Den hanby pro Británii.“ Vyšlo najevo, že pacienti léta dostávali krev se žloutenkou či HIV

Kvůli kontaminované krvi se ve Spojeném království mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes třicet tisíc lidí. Každý desátý z nich zemřel. Několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí vyšetřovací zpráva. Premiér Rishi Sunak v reakci uvedl, že je to pro stát hanba. Vláda chystá kompenzace. Podle webu listu The Guardian by se odškodné pro oběti a pozůstalé mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun).
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|

Assange se může znovu odvolat proti vydání do USA, rozhodl britský soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí zaznamenal další dílčí úspěch v mnohaleté snaze zabránit svému vydání z Velké Británie do USA, kde je stíhán za zveřejnění tajných dokumentů. Londýnský vrchní soud mu povolil možnost dalšího odvolání proti extradici, kterou předloni nařídila britská vláda. Informovaly o tom tiskové agentury, podle nichž se verdiktem může 13 let trvající právní bitva protáhnout nejméně o další řadu měsíců.
před 16 h hodinami|

Íránu po smrti Raísího kondolují státníci i teroristé

Po úmrtí íránského prezidenta Ebráhíma Raísího směřují do Teheránu kondolence od světových státníků. Soustrast s pozůstalými i íránským lidem vyjádřili zástupci Evropské unie (EU), Číny i další aktéři – například Ruska, Pákistánu, Iráku. Kondolence přišla i od teroristů z Hamásu či jemenských povstalců. Kondoloval také polský prezident Andrzej Duda, který připomněl v této souvislosti tragédii ze Smolensku, při níž zemřel tehdejší prezident Lech Kaczyński a další představitelé. Srovnání vyvolalo v jeho zemi kritiku.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Záchranáři vyzvedli tělo íránského prezidenta Raísího z havarovaného vrtulníku

Íránská státní televize podle agentury Reuters oznámila, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřel prezident Ebrahím Raísí i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Polohu havarovaného stroje se záchranářům podařilo určit v pondělí ráno. Z trosek v nepřístupném terénu se jim podařilo vyzvednout ostatky zemřelých.
včeraAktualizovánopřed 19 h hodinami|

Pátrání po havarovaném vrtulníku íránského prezidenta pokračuje

Íránští záchranáři dál pátrají po vrtulníku s prezidentem Ebráhímem Raísím, který havaroval v odlehlé oblasti nedaleko hranic s Ázerbájdžánem. Podle agentury IRNA byl na palubě stroje i íránský ministr zahraničí. Íránská státní televize uvedla, že záchranné týmy už vrtulník našly, mluvčí Červeného půlměsíce ale tuto informaci obratem popřel. Íránský vládní činitel ovšem uvedl, že dva členové posádky byli v kontaktu s úřady. Situace zůstává nepřehledná. Práci záchranářů komplikuje počasí a terén v pohraničním regionu.
19. 5. 2024Aktualizovánovčera v 00:00|

Slovensko zakročí proti „hrdinům za klávesnicí“, slíbil Eštok. Policie zahájila stíhání kvůli výhrůžkám

Všichni slovenští policisté jsou po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer) v terénu a střeží obchodní domy, nemocnice, média, úřady i ústavní činitele, oznámil slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas). Policie podle něj začala stíhat první osoby, které šířily nenávistné příspěvky či výhrůžky. Bezpečnostní složky pracují také s verzí, že atentátník nebyl osamělým vlkem, sdělil dále Eštok. Ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) na brífinku zdůraznil, že je třeba „zachránit demokracii na Slovensku“.
19. 5. 2024Aktualizovánovčera v 20:06|

Fico je mimo ohrožení života. Na „kulatý stůl“ ještě čas nedozrál, obává se Pellegrini

Hospitalizovaný slovenský premiér Robert Fico (Smer) je mimo ohrožení života, oznámila nemocnice v Banské Bystrici, kde se postřelený politik léčí po středečním atentátu v Handlové. Jeho stav je ale podle lékařů vážný a rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu. Na Slovensku po útoku na Fica stoupá napětí, úterní jednání všech politických stran se podle zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho (Hlas) zřejmě konat nebude.
19. 5. 2024Aktualizovánovčera v 20:05|

Pamatovat si hrůzy holocaustu je morální povinností, řekla v Terezíně Pekarová Adamová

V Terezíně na Litoměřicku se v neděli koná tradiční tryzna. Oběti nacistické perzekuce u příležitosti 79. výročí konce druhé světové války uctili politici, diplomati či skauti. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že morální povinností lidí je pamatovat si, co se v Terezíně a na dalších podobně tragických místech událo. Je podle ní třeba důsledně bojovat proti těm, kteří chtějí překrucovat dějiny, hrůzy holocaustu relativizovat, nebo je dokonce zcela popírat.
19. 5. 2024Aktualizovánovčera v 16:09|

Hnutí ANO si v modelu Kantaru dál pohoršilo, pětikoalice by ale většinu neměla

V novém volebním modelu agentury Kantar hnutí ANO vykázalo tak jako o měsíc dřív pokles preferencí. Nadále však podle průzkumu zůstává s náskokem na prvním místě. U zbylých stran se podpora voličů jeví podle modelu stabilně, meziměsíčně se změnila nanejvýš o procentní bod. Pokud by strany kandidovaly samostatně, do sněmovny by se dostalo šest subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura pro Českou televizi.
včera|

„Je to v podstatě ruský zákon.“ Gruzínská prezidentka vetovala spornou legislativu

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o zahraničním vlivu. V Tbilisi v posledních týdnech demonstrovaly proti legislativě desetitisíce lidí, kteří ji nazývají „ruským zákonem“. Vládní strana Gruzínský sen má ale v parlamentu dost poslanců, aby veto hlavy státu přehlasovala.
18. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 22:06|

Soud poslal do vazby muže obviněného ze střelby na Fica. Podle médií přiznal vinu

Slovenský Specializovaný trestní soud ve městě Pezinok rozhodl o vazbě pro Juraje C., který je obviněný z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer–SD), informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Podle televize TA3 podezřelý při policejním výslechu přiznal vinu. Hrozí mu 25 let vězení až doživotní trest. Fico absolvoval v pátek chirurgický zákrok, podle sobotního oznámení ministryně zdravotnictví zůstává ve stabilizovaném, ale vážném stavu.
18. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 20:08|

Ficův stav je vážný, operace ale pomohla, uvedla slovenská ministryně zdravotnictví

Premiér Robert Fico (Smer) je po středečním atentátu ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, oznámila slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas). Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení. Že se situace vyvíjí pozitivním směrem, potvrdil také ministr obrany a vicepremiér Robert Kaliňák (Smer). Fico, který je podle Kaliňáka při vědomí, nicméně zůstává na jednotce intenzivní péče a nemůže být z nemocnice v Banské Bystrici přemístěn do jiného zařízení, uvedl zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan.
18. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 20:06|

Ruský soud nařídil zabavit majetek tří evropských bank

Ruské soudy nařídily zabavení majetku italské bankovní skupiny UniCredit v hodnotě v přepočtu 11,5 miliardy korun a také majetku Deutsche Bank zhruba za šest miliard korun. Zasažena bude i Commerzbank za více než 2,2 miliardy korun. Banky poskytly záruky na stavbu rafinerie na zpracování plynu. Byl to společný projekt Gazpromu a německé společnosti Linde, který se však neuskutečnil.
18. 5. 2024Aktualizováno18. 5. 2024, 18:12|

Dáme deset miliard zlotých na obranu hranice s Ruskem a Běloruskem, oznámil Tusk

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard korun) do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk při představování plánu na zlepšení obrany asi čtyři sta kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
18. 5. 2024|

Nepokoje na Nové Kaledonii si vyžádaly již šest mrtvých

Nepokoje, které na začátku týdne propukly na tichomořském ostrově Nová Kaledonie, si vyžádaly už šest mrtvých. Nejnovější úmrtí v sobotu způsobila přestřelka na severu tohoto francouzského zámořského území. Metropole Nouméa, která je epicentrem násilností, je podle starostky daleko od návratu k normálu, jakkoli byly poslední dvě noci klidnější.
18. 5. 2024|

Ministři chtějí více peněz pro své resorty. Stanjura však s výraznějšími přesuny nesouhlasí

Členové vlády navrhují zvýšit celkové výdaje ministerstev až o 40 miliard korun. Podle zjištění ČT více peněz požadují ministři pro oblast školství, sociální dávky nebo na investice do méně rozvinutých regionů. O více peněz pro své resorty usilují hlavně ministři z hnutí STAN a Pirátské strany. S žádnými výraznějšími přesuny ve státní kase ovšem nesouhlasí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
17. 5. 2024|

Robert Fico podstoupil další operaci, oznámil ministr Kaliňák

Slovenský premiér Robert Fico (Smer–SD) podstoupil další operaci, oznámil v pátek po poledni ministr obrany Robert Kaliňák. Potrvá několik dnů, než bude jasné, jak se jeho stav vyvíjí, dodal. Ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že předseda vlády je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu. Každé ráno se bude scházet lékařský tým, který rozhodne o dalším postupu.
17. 5. 2024Aktualizováno17. 5. 2024, 16:46|

Cíle okupantů na Krymu i přímo v Rusku se staly terčem rozsáhlého útoku, Moskva mluví o stovce dronů

Přístavní město Sevastopol na Rusy okupovaném ukrajinském Krymu čelilo rozsáhlému útoku vzdušných a námořních dronů, uvedly okupační úřady. Ukrajinské drony útočily podle ruských úřadů i na cíle přímo v Rusku – na přístavní město Novorossijsk, které je další základnou Černomořského loďstva, a na rafinerii v Tuapse. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad různými oblastmi bylo zneškodněno šest námořních a všech 102 vzdušných dronů. Telegramové kanály i místní úřady ale hovoří o škodách. Charkov zažil dosud nejdelší vzdušný poplach, trval přes šestnáct hodin.
17. 5. 2024Aktualizováno17. 5. 2024, 13:26|

Po americkém provizorním molu se do Gazy dostaly první kamiony s pomocí

Do Pásma Gazy se v pátek ráno dostaly první kamiony s humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve čtvrtek dokončila americká armáda. V oblasti se v posledním týdnu dále zhoršila humanitární krize poté, co izraelská armáda minulý týden obsadila přechod Rafah na jihu Pásma, jímž se na toto palestinské území dostával největší objem pomoci.
17. 5. 2024Aktualizováno17. 5. 2024, 12:01|

Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o Green Dealu, přijetí eura či životní úrovni

Do evropských voleb zbývají tři týdny. V nich si Češi zvolí jednadvacet poslanců do Evropského parlamentu. Česká televize odvysílala první předvolební debatu, jíž provázela Jana Peroutková. Tématy byly životní úroveň, ceny potravin i energií, dotace či euro. Účastníky debaty byli Ondřej Dostál (Stačilo!), Martin Hlaváček (ANO), Petr Macinka (Přísaha a Motoristé), Petr Mach (SPD a Trikolora), Luděk Niedermayer (SPOLU), Daniela Ostrá (SOCDEM), Mikuláš Peksa (Piráti) a Adam Trunečka (Starostové a osobnosti pro Evropu).
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 22:09|

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě jmenoval ministrem pro vědu, výzkum a inovace poslance Marka Ženíška (TOP 09). Pětačtyřicetiletý politik ve funkci nahradil stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou. Premiér Petr Fiala (ODS) si od něj slibuje, že pomůže k většímu převádění výsledků bádání do praxe a posílí spolupráci vědy a byznysu. Ženíšek končí ve funkci šéfa sněmovního zahraničního výboru a dalších sněmovních postech. Místo v zahraničním výboru bude podle dosavadních dohod zřejmě nově obsazeno po evropských volbách.
16. 5. 2024Aktualizováno16. 5. 2024, 21:24|

Trosky houfnice Caesar, kterou zničil ruský dron. Reportáž ČT z blízkosti fronty v Charkovské oblasti

Nová frontová linie v Charkovské oblasti se zřejmě začíná stabilizovat. Okupačním vojskům se nepodařilo proniknout do obce Lypci. Ukrajinská armáda na místo povolala 92. mechanizovanou brigádu, která tam útočníky odrážela už na jaře 2022. Reportérka ČT Darja Stomatová natáčela s její průzkumnou jednotkou podél nové fronty.
16. 5. 2024|