TÉMA

Obrazem

Nejzajímavější a nejatraktivnější dění posledních dní, jak jej zachytili čeští i světoví fotoreportéři.
Obrazem
Zdroj: Pixabay/Lucio Alfonsi

Kadeti amerického námořnictva zdolávali památník namazaný tukem

Budoucí američtí námořníci musí tradičně pokořit Herndonův památník, na kterém vymění kadetskou čepici za pokrývku hlavy pro studenty vyšších ročníků. Výkon nováčků na akademii v Annapolis ztěžují starší spolužáci tím, že památník pomažou ztuženým rostlinným tukem a kropí své mladší následovníky vodou. Kadetovi, který výměnu provede, se dostane zvláštních poct. Rituál má „plebejcům“, jak se první ročníky na škole nazývají, vštípit týmového ducha a posílit vazby napříč školou.
před 17 h hodinami|

Památkáři vystavili uherské dukáty či pražské groše z unikátního nálezu

Památkáři vystavili v Opavě zlatý a stříbrný poklad, který archeologové našli loni při průzkumu v prostoru školního hřiště v ulici Praskov. Soubor obsahuje hlavně uherské dukáty a pražské groše, které jsou výjimečně zachovalé. Na místě hřiště stál v 15. století opavský hrad, který byl později přestavěn na zámek a ještě později zbořen, řekl ředitel ostravského odborného pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula. Poklad čítá 102 mincí, k vidění bude v prostorách Galerie Eisler v Obecním domě Opava do 19. května.
včera|

Dobrovolníci pomocí dronů zalesňují kosovské pláně

Kosovo se potýká s nadměrným odlesňováním, k němuž přispívá i velký zájem o kamna na dřevo. Balkánská země přichází každoročně o více než 700 hektarů lesa. Kvůli tomu jsou ohrožena hlavně divoká zvířata, jako jsou medvědi hnědí, rysi nebo divoké kozy. Kosovská nezisková organizace Sustainability Leadership Kosova se proto spojila s chorvatskou společnosti Project 02, která za pomocí dronů shazuje semena stromů hlavně do těžko přístupných oblastí. Výsadba by měla být pětkrát rychlejší než klasické sázení lidmi. Tato technika byla použita ve Spojených státech, Brazílii, Africe a Evropě. Podle programu OSN pro životní prostředí se odhaduje, že na celém světě ubývá každoročně lesů na ploše o velikosti Portugalska.
14. 5. 2024|

Motoristické závody na britské pláži přivítaly řadu historických aut a motorek

V neděli se ve městě Bridlington ve Velké Británii konal každoroční závod „Race The Waves“. Jednou z hlavních myšlenek je pocta minulosti, kdy se na místních plážích závodníci pokoušeli dosáhnout rychlostních rekordů. V současnosti zde vozidla ve dvojicích absolvují sprinty na trati dlouhé zhruba 180 metrů vyznačené v čerstvém přílivovém písku. Race The Waves hojně čerpá z historie raných britských závodů Motor Speed Trials a amerického pouštního a pouličního drag racingu.
13. 5. 2024|

Noční oblohu nad Českem zbarvila polární záře

Na obloze nad Českem lidé v noci mohou pozorovat polární záři, kterou způsobila mimořádná eruptivní aktivita Slunce. Tento přírodní úkaz by měl být pozorovatelný i v noci ze soboty na neděli. Zájemci by si měli pro pozorování oblohy najít oblast s výhledem k severu mimo světelné znečištění. Redakci Vědy ČT24 zaslali uživatelé Facebooku své snímky.
10. 5. 2024Aktualizováno11. 5. 2024, 07:05|

Unikátní jordánské vojenské muzeum se nachází pod hladinou Rudého moře

Tanky, helikoptéra i obrněné vozidlo čekají na návštěvníky vojenského muzea nedaleko jordánské Akaby. Od mnoha muzeí podobného typu se však liší tím, že jej nelze navštívit pěšky. Nachází se totiž v hloubce 15 až 30 metrů pod hladinou Rudého moře. Muzeum bylo otevřeno v roce 2019 a jeho součástí je devatenáct exponátů, které se staly domovem pro podmořské živočichy. Lokace muzea byla zvolena kvůli absenci korálů a jiného podmořského života. Jeho provozovatelé si slibují, že odláká potápěče od hojně navštěvovaných přirozených korálových útesů. Turisté s menší vášní pro potápění mohou muzeum navštívit na palubě lodi se skleněným dnem.
10. 5. 2024|

Keltové na jihu Čech. Budějovické muzeum představilo novou výstavu

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích otevřelo výstavu nazvanou Keltové na jihu Čech Boiohaema. Expozice se skládá z archeologických nálezů, které dokládají nejen přítomnost Keltů na území dnešního Jihočeského kraje, ale také mají ukázat život lidí v době železné s jejich ekonomikou, řemesly, výtvarným projevem i náboženstvím.
7. 5. 2024|

Stalin, Fučík a další. Z ulic Prahy zmizela řada soch

Před čtyřmi lety nechala radnice Prahy 6 odstranit sochu maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Už v roce 1962 zmizelo z podstavce obří sousoší Stalina na Letné. Po roce 1989 skončily v depozitářích nebo byly přesunuty na jiné místo i další pražské sochy – například Julia Fučíka, Jana Švermy, Jožky Jabůrkové nebo známý „růžový“ tank ze Smíchova. Pražští zastupitelé se teď chystají rozhodovat o plastice Moskva–Praha ve stanici Anděl. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) ji chce doplnit alespoň o vysvětlující cedulku.
6. 5. 2024|

Eurotunel už 30 let spojuje Francii a Velkou Británii

Od svého otevření se Eurotunel stal ikonou mezinárodní spolupráce a inženýrství. Ražba začala v roce 1988 a provoz byl zahájen o šest let později. Na stavbě rozsáhlého díla se „ve špičce“ podílelo 15 tisíc lidí a denní výdaje přesahovaly tři miliony liber. Je to jediné pevné spojení mezi Velkou Británií a evropskou pevninou. Od svého otevření se tunel potýkal s občasnými mechanickými problémy včetně požárů a chladným počasím, které dočasně přerušily jeho provoz.
6. 5. 2024|

„Ukrajinci poklekají jen k modlitbě.“ Ruskem napadená země slaví třetí Velikonoce za plnohodnotné války

Ukrajinští pravoslavní křesťané slaví třetí Velikonoce od začátku plnohodnotné ruské války. Prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k národu řekl, že Ukrajinci poklekají jen k modlitbě, a nikoliv před okupanty. Vyzval také, aby se lidé modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě.
5. 5. 2024|

Počet obětí záplav na jihu Brazílie stoupl na 56

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.
4. 5. 2024|

Udržitelným farmařením vstříc lepší budoucnosti. Maďarská rodina se snaží žít soběstačně

Farmář László Kemencei žije na farmě ve východním Maďarsku co nejudržitelněji. Je přesvědčen, že půdu má fakticky vypůjčenou od své malé dcery, a proto musí udělat vše pro to, aby ji zachoval pro budoucnost. Na ploše 4,5 hektaru pěstuje zeleninu a chová zvířata. Produkty vyměňuje s lidmi, kteří se rozhodli pro podobný životní styl. Se svoji rodinou se snaží žít ohleduplněji k životnímu prostředí.
2. 5. 2024|

Slavkovský les ukáže zajímavá místa s průvodci. CHKO slaví půlstoletí

Od dubna do listopadu bude možné s průvodci navštívit zajímavá místa v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Zájemci se budou moci vypravit třeba za minerálními prameny, chráněnými rostlinami, obojživelníky, ptáky, hmyzem nebo do přírodních rezervací a památek. O ochraně krajiny, z níž čerpají své zdroje lázeňská města, se uvažovalo již od první poloviny 20. století. Oficiálně pak byla oblast vyhlášena v roce 1974.
30. 4. 2024|

Ničivé záplavy v Keni postihly tisíce lidí

Keňu zasáhly záplavy spojené nejen se silnými přívalovými dešti, ale také s protržením přehrady. Zabily nejméně 45 lidí a ničily silnice a mosty. Východní Afriku postihly na konci roku 2023 rekordní záplavy během období dešťů. V souvislosti se změnou klimatu jsou extrémní projevy počasí stále častější a intenzivnější.
29. 4. 2024|

Galaxie květin ohromuje svou rozmanitostí. Začala mezinárodní výstava Flora Olomouc

V Olomouci se milovníkům květin otevřela mezinárodní výstava Flora Olomouc. Její součástí jsou zahradnické trhy, gastrozóny a doprovodný program. Hlavní expozice nazvaná Galaxie květin byla v pavilonu A vytvořena podle projektu floristy Jana Milta. Součástí výstavy bude také floristická soutěž.
27. 4. 2024|

Největší volby na světě vstoupily do druhé fáze. Hlasovat může až 160 milionů Indů

Indové se v sedmifázových parlamentních volbách posunuli do druhé fáze. Voliči nyní rozhodnou o obsazení 88 z 543 křesel v dolní komoře parlamentu, přičemž volit může 160 milionů lidí. Druhá fáze voleb byla rozložena do 13 států a federálních území v nejlidnatější zemi světa. Více než polovina křesel v nynějším klání se nachází v jižních státech Kérala a Karnátaka a v severozápadním státě Rádžasthán. Premiér Naréndra Módí, který je se svou hinduistickou nacionalistickou Indickou lidovou stranou (BJP) favoritem, i jeho soupeři podle agentury Reuters zvyšují intenzitu kampaně a zaměřují se na ožehavé otázky, jako jsou náboženská diskriminace nebo daně.
26. 4. 2024|

Pavilon německé Technické univerzity zvítězil v architektonické soutěži EU. Mezi finalisty byla i ostravská galerie

Vítězem Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Ceny Miese van der Roheho se stal studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu. V kategorii architektura byla mezi pěti finalisty i ostravská městská galerie současného umění Plato. Dalšími byly škola Reggio v Madridu, klášter Saint Francois na Korsice a komunitní zahrada Hage ve švédském Lundu. V kategorii objev zvítězila knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně. Cena EU za současnou architekturu se uděluje od roku 2001 za vynikající architektonická díla vybudovaná v Evropě. Kromě nápaditého vzhledu hraje roli také udržitelný rozvoj a zvýšení kvality života občanů. Do soutěže se letos přihlásilo 362 projektů z 38 evropských zemí. Předání cen se uskuteční 14. května 2024 v Barceloně.
25. 4. 2024|

Athény se opět ocitly v oranžovém mračnu kvůli saharskému písku

Řecké Athény se opět potýkají se saharským prachem, který město zahalil v podobě oranžového oparu už na přelomu března a dubna. Koncentrace podle úřadů je nejvyšší od roku 2018. Kvůli písečnému prachu nebyla vidět ani athénská Akropole. Lidé mají omezit pobyt venku a nosit respirátory. Sahara každoročně uvolňuje do ovzduší až dvě stě milionů tun minerálního prachu. Ten může urazit s pomocí větru velké vzdálenosti a dostat se tak na starý kontinent.
24. 4. 2024|

Domorodí Brazilci se utábořili před hlavním městem. Na „válečnou stezku“ se vydali, aby upozornili na svá ústavní práva

Tisíce původních obyvatel Brazílie se začaly shromažďovat v hlavním městě Brasílii. Podle organizátorů demonstrace jich je na místě nejméně osm tisíc. Protestují proti vládě prezidenta Luly da Silvy. Vyčítají mu neschopnost zajistit jim slíbená území hlavně na úkor těžařských společností. Současná hlava státu ve volbách v roce 2023 kandidovala právě s tím, že pro původní obyvatele zajistí nová teritoria.
23. 4. 2024|

Závodníci s kolečky prosvištěli severním Londýnem a oslavili tak svátek svatého Jiří

Už po jednašedesáté tlačili závodníci ulicemi severního Londýna stavební kolečka. Dvoučlenné týmy se střídají v rolích „pasažéra“ a „řidiče“. K tradici neodmyslitelně patří i konzumace piva, kroje, tanec a zpěv. Událost se koná u příležitosti svátku svatého Jiří, který je patronem Anglie.
22. 4. 2024|

World Press Photo ocenilo „nepředstavitelnou ztrátu“

Vítězným snímkem letošního ročníku fotografické soutěže World Press Photo se stal snímek truchlící Palestinky, která drží v náručí tělo své mrtvé pětileté neteře zabalené do bílé látky. Fotograf agentury Reuters Muhammad Sálim ho pořídil 17. října 2023 v nemocnici ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.
18. 4. 2024|

Indické volby znamenají pro nosiče cesty do dalekých vesnic s hlasovacím zařízením

V Indii probíhají volby do parlamentu. Aby však měli možnost hlasovat všichni občané země, musí se volební komisaři s vybavením dopravit i do těch nejodlehlejších vesnic, které jsou často dostupné jen pěšky. Tyto pochody mohou být i několik kilometrů dlouhé ve špatně prostupném terénu a se znatelným výškovým rozdílem.
18. 4. 2024|

Polovina historické burzy v Kodani vyhořela, požár stále není zcela zlikvidován

Dánské úřady oznámily, že po úterním ničivém požáru polovina staré dánské burzy úplně vyhořela a zůstaly z ní jen obvodové zdi. Hasičům komplikuje práci lešení, na některých špatně dostupných místech požár stále není zcela uhašen. K záchranným složkám se v úterý připojili kolemjdoucí, kteří vynášeli z budovy velké obrazy a historické artefakty. Podle generálního ředitele Dánské obchodní komory, která budovu vlastní, Briana Mikkelsena se nejcennější předměty podařilo zachránit – i díky předem připravenému havarijnímu plánu.
17. 4. 2024|

V Lysicích na Blanensku testují přes dva tisíce ovocných stromů

Většina nových odrůd ovoce, které se v posledních letech v Česku objevily, roste pohromadě v Lysicích na Blanensku. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) na tamější zkušební stanici registruje nově vyšlechtěné odrůdy ovoce a zároveň udržuje takzvanou živou kolekci, do které umisťuje již registrované odrůdy. Každý šlechtitel, který chce uvést novou odrůdu na český trh, ji musí nejprve nechat přihlásit do seznamu odrůd. Odborníci v Lysicích ji následně pozorují ve vegetačním i mimovegetačním období.
17. 4. 2024|
Obrazem
Zdroj: Pixabay/Lucio Alfonsi
Nejzajímavější a nejatraktivnější dění posledních dní, jak jej zachytili čeští i světoví fotoreportéři.