Ukrajina zaútočila drony na ruskou ropnou rafinerii, uvádí média

Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Podle médií byla zasažena ropná rafinerie v Rjazaňské oblasti, kde vypukl požár. Za tímto útokem podle zdrojů RBK Ukrajina stála ukrajinská vojenská rozvědka (HUR). Ruské útoky naopak ve středu zasáhly Oděsu na jihu Ukrajiny, zranění utrpělo nejméně třináct lidí.

Ruské ministerstvo obrany ve středu ráno uvedlo, že zneškodněny byly tři drony nad Voroněžskou oblastí, jeden nad Rjazaňskou a po jednom nad Kurskou a Belgorodskou oblastí. O případných škodách se ve svém hlášení nezmínilo. Gubernátor Voroněžské oblasti Aleksandr Gusev podle ruskojazyčného servisu BBC informoval, že trosky sestřelených bezpilotních letounů poškodily tři obytné domy, na kterých poničily okna, fasády nebo dveře.

RBK Ukrajina uvádí, že podle svědků se první výbuchy z areálu rjazaňské rafinerie ozvaly kolem druhé ráno místního času (03:00 SELČ) a následně vypukl rozsáhlý požár. Ve stejnou dobu úřady vydaly výstrahu před drony.

„Byl zasažen vojenský cíl v Rjazani. Došlo ke značným škodám,“ řekl k útoku na rafinierii zdroj serveru Ukrainska Pravda v ukrajinské rozvědce.

Rjazaňská rafinerie, která je největším podnikem tohoto druhu firmy Rosněfť a sedmým největším závodem v Rusku, se terčem útoku stala i 13. března. Podle agentury Reuters byla Rosněfť tehdy donucena odstavit v rafinerii dvě poškozené jednotky na rafinaci ropy. Hlavní část produkce z tohoto podniku ruský ropný gigant vyváží.

Ukrajinské drony v posledních měsících opakovaně útočily na ruské rafinerie včetně těch, které leží stovky kilometrů od hranic s Ukrajinou. RBK uvádí, že podle ukrajinské vojenské rozvědky bylo takových úspěšných útoků třináct a v jejich důsledku těžba a zpracování ropy v Rusku klesly o dvanáct procent. Spojené státy ale Kyjev upozornily, že tyto operace mohou mít dopad na celosvětový trh s ropou, a vyzvaly ho, aby se zaměřil na vojenské cíle.

Ruské útoky na Oděsu

Nejméně třináct zraněných si ve středu v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou, úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, napsala agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.

Snímky a videa zveřejněná na platformě Telegram ukazují plameny na místě a velká oblaka kouře stoupající k nebi. Jeden z mediálních kanálů tvrdí, že byl zasažen sklad velké poštovní a kurýrní společnosti, a zveřejnil video ukazující okamžik nárazu. Tyto zprávy nicméně nelze nezávisle ověřit. Kurýrní společnost pozdě večer oznámila, že její třídicí sklad v Oděse zasáhla raketa, ale nikdo ze zaměstnanců podle ní nebyl zasažen.

Oděsa je častým terčem ruských útoků. Tři lidé zahynuli a další tři utrpěli zranění při ruském vzdušném útoku na toto přístavní město v noci na středu. Rusové na Oděsu zaútočili také v pondělí, kdy tam zemřelo pět lidí a dalších asi třicet utrpělo zranění. Silně poškozena byla budova soukromé právnické akademie.