První máj v evropských městech provázely střety s policií

Prvomájové demonstrace v Paříži či v německých městech provázelo napětí a incidenty. V Paříži radikálové rozbili nejméně dvě výlohy obchodů. Ve Stuttgartu podle agentury DPA došlo na potyčky mezi protestujícími a policií.

Napětí v čele pařížského prvomájového průvodu hlásí agentura AFP, podle níž byly v metropoli rozbity nejméně dvě obchodní výlohy a poničena jedna krytá zastávka, když se utvořila skupina asi 4500 lidí s „několika stovkami“ radikálů. Pořádkové síly použily slzný plyn.

V německém Stuttgartu policie přerušila levicovou demonstraci v centru města, když demonstranti napadli zásahové jednotky. Ty použily pepřový sprej a obušky, uvedla policie na platformě X. V jiném příspěvku hovořila o množství trestných činů a o porušování podmínek shromáždění.

V Hamburku krajně levicové skupiny ohlásily hned tři tradiční prvomájové demonstrace. Jeden z průvodů o zhruba tisíci účastnících prošel brzy odpoledne čtvrtí Schanzenviertel a zatím nejsou hlášeny incidenty.

V Athénách ve středu šly stovky řeckých pracovníků v prvomájovém průvodu centrem metropole s požadavkem zvýšit mzdy tak, aby se přiblížily průměru EU. Lidé rovněž protestovali proti válce v Pásmu Gazy. Mnozí demonstranti, kteří se poklidně sešli před budovami řeckého parlamentu, podle agentury Reuters drželi palestinské vlajky a vypouštěli balonky na znamení solidarity s Palestinci v Pásmu Gazy.

Lodě ve středu zůstaly v řeckých přístavech a v Athénách nejezdily autobusy a metro, protože zaměstnanci v dopravě se připojili ke 24hodinové stávce, kterou právě na Svátek práce svolal největší řecký odborový svaz.