Orlen čelí vyšetřování. Prokuratura zkoumá vazby na Hizballáh i převody miliard do Švýcarska

Události: Polská prokuratura vyšetřuje společnost Orlen (zdroj: ČT24)

Polská prokuratura vyšetřuje petrochemickou společnost Orlen. Důvodem je zjištění, že firma bez dozoru převedla více než 1,5 miliardy zlotých (v přepočtu zhruba 8,7 miliardy korun) na svou švýcarskou obchodní divizi OTS. Vyšetřovatelé se také budou zabývat možnými vazbami šéfa OTS na teroristickou organizaci Hizballáh nebo loňským snižování cen pohonných hmot, které mohlo souviset s říjnovými parlamentními volbami, jak uvedl portál Onet. Společnost Orlen vlastní v Česku firmu Unipetrol a síť čerpacích stanic.

Vyšetřování se týká činnosti bývalého vedení Orlenu v čele s jeho někdejším generálním ředitelem Danielem Obajtkem. Ten byl spojencem předchozí polské vlády pod vedením strany Právo a Spravedlnost (PiS).

Firma Orlen, v níž má největší podíl polský stát, minulý týden podle agentury Reuters informovala, že zrušila smlouvy podepsané divizí OTS. Ty se týkaly nákupu ropy a rafinérských produktů z Venezuely, během nichž přišla společnost o zhruba 1,6 miliardy zlotých na zálohách za dodávky, které však nikdy nedostala.

Finanční toky v nejnovější kauze Orlenu
Zdroj: ČT24

Divizi OTS vedení Orlenu založilo navzdory varování vlastních bezpečnostních expertů v roce 2022 ve švýcarském kantonu Zug. Vedl ji Samer A., který údajně mohl mít vazby na teroristickou skupinu Hizballáh. Samer A. je podezřelý z podílu na podvodech s daní z přidané hodnoty.

„Různí prostředníci pobírali od švýcarské dceřiné firmy Orlenu peníze za to, že dojednají kontrakty,“ upřesnil podezření Robert Tomaszewski, ředitel sekce energetiky analytické platformy Polityka Insight.

Předmětem vyšetřování je i fúze Orlenu a ropné společnosti Lotos a také souhlas s prodejem podílu Lotou saúdskoarabské společnosti Saudi Aramco. V souvislosti s vyšetřováním spojení Orlenu a Lotosu vyšetřovatelé podnikli u Obajtka domovní prohlídku.

Nové vedení Orlenu

Společnost má v současné době nové vedení, které jmenoval Tuskův kabinet. Obajtka v prosinci loňského roku odvolala. „Uvádějí, že vyhoví vyšetřovatelům a prokuratuře ve všech právních krocích, ale také například v tom, že poskytnou klíčové dokumenty,“ přiblížil zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Nová vláda už deklarovala, že uvolnila ruce prokuratuře k dalšímu prošetření kauzy. „Současné vedení Orlenu s prokuraturou spolupracuje, což je velký rozdíl oproti minulému období,“ podotkl Papadopulos.

Zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos o vyšetřování firmy Orlen (zdroj: ČT24)

„Jednou z mých priorit je vypořádat se se zločiny spáchanými v letech 2016 až 2023, tedy v době, kdy prokurátoři nestíhali představitele státní moci,“ prohlásil v úterý šéf polské národní prokuratury Dariusz Korneluk.

Klíčová osobnost kauzy

Všechny kauzy, v nichž prokuratura Orlen prošetřuje, se váží k osobě bývalého šéfa společnosti Daniela Obajtka. Zpravodaj Papadopulos připomněl, že Obajtek v minulosti působil jako starosta malé obce Pcim, kde však na sebe upozornil čerpáním evropských a vládních dotací. Toho si následně všimlo vedení někdejší vládní strany PiS.

Šéf strany Jarosław Kaczyński jej následně vytáhl do celostátní politiky. Právě on učinil z Obajtka generálního ředitele energetického gigantu Orlen, přiblížil zpravodaj Papadopulos. Právě proto mu polská média přezdívala „zázračné dítě Kaczyńského“.

Bývalý šéf Orlenu Daniel Obajtek v srpnu 2020
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Obajtek je podle vyšetřovatelů za kauzy zodpovědný proto, že právě on jmenoval ředitele švýcarské dceřiné společnosti. „Právě on prosazoval fúzi Orlenu se společností Lotos a prodej gdaňské rafinerie,“ uvedl zpravodaj.

Podezření se vztahuje také na to, že Obajtek ignoroval varování bezpečnostních expertů před osobou ředitele dceřinné firmy OTS. Libanonský podnikatel Samerem A. má údajně vazby na teroristické hnutí Hizballáh. Sám Obajtek kauzu označuje za politickou mstu nové vlády.

„Podle prokuratury má být také zodpovědný za – řekněme – politicky motivované rozhodnutí zlevnit polským řidičům benzin a naftu,“ připojil Papadopulos.

Vyšetřovatelé v souvislosti se snížením cen pohonných hmot před loňskými volbami zjišťují, zda nedošlo ke korupci s cílem nahnat hlasy pro PiS. „Kauzy týkající se Orlenu jsou velmi vážné, jde o národní bezpečnost,“ prohlásil šéf polské národní prokuratury Korneluk.

Zpolitizovaná kauza, argumentují Obajtek i PiS

Strana PiS pokládá kauzu za zpolitizovanou, veškerá obvinění odmítá. Obajtka naopak postavila jako jedničku kandidátky pro volby do Evropského parlamentu v Podkarpatském vojvodství. Podle zpravodaje ČT má poměrně jisté zvolení. Vyšetřovaný Obajtek se podle polských médií v zemi momentálně nezdržuje, měl by přebývat v Maďarsku, kde má vazby.

„Politici vládní koalice, novináři a nyní i státní zastupitelství se mě snaží veřejně lynčovat. Nemám co skrývat,“ napsal Obajtek na síti X.

Premiér Tusk ovšem politické tlaky v souvislosti s vyšetřováním vylučuje. „Prokuratura funguje bez politických tlaků, neplní žádná přání – ani tak důležité osoby ve státě, jakou je premiér,“ uvedl šéf polské vlády.