Policie zadržela tři stovky demonstrantů při protestech na Kolumbijské univerzitě

Zprávy ve 12: Newyorská policie vyklidila budovu Kolumbijské univerzity (zdroj: ČT24)

Newyorská policie zadržela tři sta lidí na propalestinských demonstracích v areálech Kolumbijské univerzity a City College. Oznámil to newyorský starosta Eric Adams. Tamní bezpečnostní složky v noci na středu vyklidily budovu, kde se předtím zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Vyklizen byl také nedaleký protestní tábor. Policisté jednali na žádost školy. K protestům došlo i na Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, kde se podporovatelé Palestiny střetli s příznivci Izraele. Nejméně jeden člověk skončil v nemocnici.

Desítky lidí předešlou noc obsadily budovu Hamilton Hall ve snaze vynutit si přerušení veškerých finančních vazeb na Izrael. Policisté podle AP v noci na středu vyvedli z univerzitní budovy třicet až čtyřicet osob. Během akce nebyl nikdo zraněn, sdělila policie CNN necelé dvě hodiny poté, co policisté do školního areálu vstoupili. Stanice BBC píše, že zřejmě vyklidili také nedaleký protestní tábor.

Kolumbijská univerzita uvedla, že policie do kampusu vešla v úterý po deváté večer místního času (ve středu po třetí ráno SELČ) na žádost školy. „Toto rozhodnutí bylo učiněno s cílem obnovit bezpečnost a pořádek v naší komunitě,“ sdělila univerzita a dodala, že vzhledem k okupaci budovy protestujícími neměla na výběr. „Domníváme se, že skupinu, která vnikla do budovy a obsadila ji, vedou jednotlivci, kteří nejsou spojeni s univerzitou,“ podotkla škola.

Policejní zásah na Kolumbijské univerzitě
Zdroj: Reuters/David Dee Delgado

V kampusu univerzity zasahovaly stovky policistů, řada z nich se do obsazené budovy dostala oknem. Stanice BBC ze zásahu zveřejnila video, na kterém je vidět, jak policisté lezou do budovy přes rampu z policejního vozu. „Vyklízíme to,“ křičela zásahová jednotka, když se blížila k zabarikádovanému vchodu do budovy. Další policisté se podle ní vydali k protestnímu táboru. „Ostuda! Ostuda!“ skandovali mezitím přihlížející vysokoškoláci.

Podle starosty Adamse je neakceptovatelné, aby se Kolumbijská a další univerzity staly místem antisemitismu a protiizraelských postojů.

Univerzita nyní požádala policii, aby v kampusu zůstala alespoň do 17. května, tedy do skončení promocí, a zajistila, že demonstranti neobnoví protestní tábor.

Krize na prestižní univerzitě, jejíž propalestinští studenti inspirovali protesty na vysokých školách po celých Spojených státech, trvá už téměř dva týdny.

Původní „tábor solidarity s Gazou“ v Kolumbijské univerzitě 18. dubna vyklidila policie, první vlna zatýkání a přerušování studia ale napětí jen vystupňovala a v univerzitním areálu na severu Manhattanu brzy vyrostlo nové stanové městečko. V něm podle AP v pondělí po odpoledním ultimátu zůstávali studenti, kteří dávali najevo svůj nesouhlas s údajně proizraelským přístupem vedení školy.

Škola mezitím zahájila podmínečné vylučování studentů, kteří do ultimáta protestní tábor neopustili. Mluvčí ústavu Ben Chang uvedl, že univerzita uznává svobodu projevu, protesty však jsou „hlučným rušením“ klidu potřebného k přípravě na současné závěrečné zkoušky. V noci na úterý začal nový protest, když desítky lidí vnikly do historické budovy Hamilton Hall a zabarikádovaly se v ní.

Propalestinský demonstrant na Kalifornské univerzitě v Los Angeles
Zdroj: Reuters/David Swanson

Tábořiště na univerzitách v Chicagu

Protesty probíhají také na DePaul University v Chicagu, kde natáčel v odpoledních hodinách středoevropského času štáb ČT. Část pozemku univerzity podle zpravodaje Bohumila Vostala pokrývá tábořiště propalestinských demonstrantů, na němž jsou stany a palestinské vlajky. Protestující také v místě vylepili řadu plakátů, jimiž vyjadřují podporu Palestině a naopak nevoli vůči židovskému státu.

Zpravodaj ČT Vostal také hovořil s mluvčí tamních propalestinských demonstrantů o tom, jaké jsou jejich požadavky. Chtějí prý, aby se univerzita zbavila jakýchkoli vazeb na izraelské firmy či jakékoli zprostředkované spolupráce se společnostmi ze židovského státu. Říjnový útok Hamásu na Izrael, při němž teroristé zabili na dvanáct set lidí, ale komentovat odmítla.

Zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal informoval o protestech na tamních univerzitách (zdroj: ČT24)

Ve složité pozici je také prezident Spojených států Joe Biden, který podle předvolebních průzkumů ztrácí podporu voličů, zejména mladých lidí. Čelí také kritice republikánů, podle nichž šéf Bílého domu nedokáže zamezit chaosu na amerických univerzitách. Biden v reakci na to zopakoval, že plně odsuzuje antisemitismus a že studenti mají právo na svobodu projevu.

Střety v Los Angeles

V noci na středu došlo ke střetům mezi protiizraelskými a protipalestinskými demonstranty na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA). Podle místních médií střety eskalovaly poté, co skupina zastánců Izraele zbourala kovové zátarasy okolo tábořiště podporovatelů Palestiny a začala strhávat vlajky.

„Losangeleská policie na místě zasahovala na žádost (kancléře univerzity) Genea Blocka,“ uvedla podle stanice CBS starostka Los Angeles Karen Bassová. Na kampus podle vicekancléřky Mary Osakoové dorazili i hasiči a záchranná služba. „Jsme znechucení tímhle nesmyslným násilím, musí to skončit,“ dodala vicekanceléřka.

Potyčky mezi oběma skupinami trvaly několik hodin, na místě vybuchovaly ohňostroje a několik lidí kromě vzájemného pokřikování i fyzicky zápasilo, popsala z místa reportérka serveru The Real News Mel Buerová.

Studenti na vysokých školách napříč USA vyjadřují nesouhlas se způsobem, jakým Izrael vede v Gaze válku proti teroristickému hnutí Hamás. Zároveň požadují, aby školy přerušily obchodní vazby a investice, které jsou nějakým způsobem spojené s Izraelem. Podle stanice CNN, která incidenty zapracovala do mapy, se k úterku zatýkalo v 25 univerzitních kampusech v 21 amerických státech.