168 hodin: Exekutor za vymožené dluhy jezdil na dovolenou. Účet za 85 milionů zřejmě zaplatí stát

168 hodin: Ivanko, kamaráde (zdroj: ČT24)

Exekutor Igor Ivanko, který má dluhy pro věřitele vymáhat, jim je dluží. A to rovnou 85 milionů korun. Cizí peníze exekutor utratil za drahé dovolené, luxusní auta nebo cesty po světě. Věřitelé ale chtějí peníze zpátky a Ivanko čelí obvinění ze zneužití pravomocí státního úředníka. Za jeho propuštění z vazby se zaručila soudkyně, která je jeho partnerkou. Dluhy za exekutora možná bude muset zaplatit stát, tedy daňoví poplatníci. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval David Sebíň.

Dlužníci jeho jméno znají z exekučních příkazů od soudu, před kterým teď sám skončil. Jeden z nejvlivnějších exekutorů v zemi Igor Ivanko čelí obvinění ze zneužití pravomocí úřední osoby.

Exekutor totiž roky nevyplácel vymožené peníze věřitelům. Místo toho za peníze, které mu nepatřily, jezdil na luxusní dovolené, kupoval auta nebo letenky. Účtem za jeho kariérou je teď dluh 85 milionů korun. Za zneužití pravomoci úřední osoby Ivankovi hrozí trest v rozmezí pět až dvanáct let vězení. Exekutor ani jeho advokát s médii nekomunikují.

Neetické praktiky

Úřad Igora Ivanka je dvanáctý největší v Česku. Vede skoro devadesát tisíc exekucí, ze kterých chtěl pro sebe vytěžit co nejvíc. Igor Ivanko je totiž známý tím, že vymýšlel způsoby, jak na celém procesu vymáhání co nejvíce vydělat. Metody Ivankova úřadu loni natočila i Česká televize, objevily se v dokumentu V exekuci.

V exekuci 1: Jak vznikají dluhy (zdroj: ČT24)

„Například při akci Milostivé léto si účtoval poplatky, na které neměl nárok, také se mu často stávalo, že se mu některé náklady v exekučním příkazu dublovaly, nebo si také spletl denní a roční úrok z prodlení,“ vyjmenovává ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

Ivanko například původní dluh 33 tisíc korun navýšil za dva roky na téměř tři miliony. A navíc si naúčtoval odměnu pro sebe přes 365 tisíc korun.

„Nabádají, aby hráli na city, aby se zaměřili na děti, na to, že nechtějí přece, aby děti byly v exekuci, to je jedna z praktik, které by se samozřejmě používat neměly. Je to neetické,“ přibližuje některé nejen Ivankovy postupy Hábl.

Od začátku května je Ivanko i přes trestní stíhání znovu na svobodě. Za jeho propuštění z vazby se zaručila i jeho dlouholetá partnerka Dáša Vítková, která je soudkyní na Praze 3.

Podle analytika Transparency International Marka Chromého je ale tato situace problematická. „Porušila svoji neutralitu a to si, myslím, v žádném případě neměla dovolit,“ varuje. Podle advokáta Petra Němce by soudkyně věc neměla rozhodovat, aby nevznikaly pochyby o nezávislosti justice.

Vyjádření Ivanka ani soudkyně Vítkové redaktoři pořadu 168 hodin nesehnali. Soudkyně shodou okolností řeší žalobu exprezidenta Miloše Zemana na Džamilu Stehlíkovou. Partner soudkyně Ivanko přes svůj exekutorský úřad přesvědčoval firmy, aby finančně podpořily Zemanovu první prezidentskou kandidaturu. Stehlíková tvrdí, že exekutor patří do Zemanova okolí napojeného na Rusko, které dlouhodobě sleduje.

Ivanko dlužil i pojišťovně

Desítky milionů, které mizely u Ivanka, ale věřitelé neřeší až letos. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) už od roku 2017 nepředává exekutorovi nové případy, protože i jí Ivanko dlužil. Exekutorská komora o rok později podala na Ivanka trestní oznámení kvůli zpronevěře.

To potvrzuje prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík. „Na přelomu let 2017 a 2018 byly provedeny opakované kontroly z důvodu zjištěných nedostatků a na základě nich potom Exekutorská komora podala trestní oznámení,“ uvedl.

Policie ale případ odložila. Ve stejném roce jí navíc přistálo na stole trestní oznámení od samotného Ivanka, že mu z úřadu záhadně mizí peníze. Ve výsledku policie žádný trestný čin neobjevila. Podle mluvčího policistů Jana Daňka šlo o špatné hospodaření a špatně nastavený systém exekutorského úřadu.

Hábl míní, že jde o velký problém, a to nejenom ve vztahu k dlužníkům, ale i ve vztahu k exekutorům, který policie důsledně neřeší a případy odkládá.

Na odpovědnost ministerstva spravedlnosti

VZP se proto v roce 2020 s Ivankem domluvila. Pojišťovně měl exekutor zaplatit bez úroků devatenáct milionů korun do října 2021. To samé se stalo ještě o dva roky později s dlužnými třinácti miliony. Ivanko je zaplatil. (V původní verzi textu jsme chybně uváděli, že je nezaplatil – pozn. red.) Teď ale pojišťovně znova dluží, a to zhruba 11 milionů korun.

Advokát Jan Němec upozorňuje, že to, že VZP měla pohledávky, které vymohl pan Ivanko a pojišťovně je nejprve nevyplácel, se vědělo už dříve. „Už to byl důkaz, že tam dochází k nehospodárnému, nebo snad i kriminálnímu jednání, a současnost to jenom potvrzuje,“ dodává.

Pojišťovna teď opakovaně žádá soudy, aby Ivankovi odebraly živé případy, a ministerstvo spravedlnosti, aby za exekutora jeho další dluhy zaplatilo. Resort podle svého mluvčího žádost VZP o náhradu škody spojené s činností exekutora Igora Ivanka prověřuje.

„I soukromý exekutor vykonává v přenesené působnosti i moc soudní, takže skutečně je tam i odpovědnost ministerstva spravedlnosti,“ vysvětluje advokát Němec. To zřejmě bude muset za exekutora desetimilionové dluhy zaplatit.

„Je smutnou realitou, že exekutor v podstatě zneužil pravomoci, které mu udělil stát, nasekal dluhy, jezdil si na luxusní dovolené, utratil desítky milionů korun a ve finále to zaplatíme my, daňoví poplatníci,“ uzavírá Hábl.