Dny NATO letos představí armády třinácti zemí i obří letadlo Ruslan

Mošnov - Už za měsíc začnou na mošnovském letišti Leoše Janáčka Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády České republiky. Představit by se na nich měly Armády minimálně ze třinácti zemí. Podle organizátorů bude letošní ročník stejně kvalitní, jako ty minulé. Ukáže se na něm třeba jedno z největších letadel na světě – An-24 Ruslan.

Jako Usain Bolt na Zlaté tretře, to bude podle organizátorů letoun An-124 Ruslan na Dnech NATO v Ostravě. Je to druhé největší letadlo na světě, na délku měří přes šedesát devět metrů a rozpětí křídel má ještě o čtyři metry větší. Na mošnovském letišti poprvé přistál v roce 1988.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Po americkém strategickém bombardéru B-52, který byl na Dnech NATO tři roky po sobě, se tak jejich tváří letos stane Ruslan. Americké letectvo se na třináctém ročníku neukáže, jejich armáda se totiž kvůli škrtům letos neúčastní žádné přehlídky. Po dvou letech ale přiletí hvězdní akrobati z Turecka.

„Turkish Stars se vrací do Ostravy. Před dvěma lety tady zanechali velice silný pozitivní dojem mezi všemi, takže tato zpráva vyvolala velice dobrý ohlas,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Poprvé ve střední Evropě se ukáže i další akrobatická skupina – španělská Patrulla Aspa.

„Je to jedna ze dvou vrtulníkových akrobatických skupin v celé Evropě. Je pro ně poměrně náročné sem dorazit,“ Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Diváci se mohou těšit také na společný průlet českého a slovenského letectva. Nebudou chybět letadla evropských států NATO jako Eurofighter Typhoon, F-16 nebo francouzský Mirage 2000. Na největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě už se připravuje i samotné letiště.

Jako první přistane na ploše letište Leoše Janáčka v Mošnově akrobatická skupina Turkish Stars.