Vědecká knihovna je v trvalém provizoriu. Kraj stále nemá peníze

Ostrava – Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě sídlí šedesát let ve stejných prostorách, které jsou dávno nedostatečné a nevhodné. Knihy má například v pěti různých skladech po městě, ve kterých jsou špatné klimatické podmínky, do některých dokonce při deštích zatéká.

Ostrava vypsala roku 2004 architektonickou soutěž na novou knihovnu a vybrala velkorysý a architekty oceňovaný projekt Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře zvaný Černá kostka, nové vedení hejtmanství v čele se socialistou Jaroslavem Palasem ho ale roku 2009 odmítlo jako příliš drahý.

Vědecká knihovna Ostravy sídlí v nedůstojných podmínkách, přitom spravuje téměř milion knih, časopisů a dokumentů, které slouží lidem z celého kraje. Čtenáři často musí na vybrané publikace čekat, i když jsou na skladě. To v jiných knihovnách není zvykem.

„Všechno musíme objednávat ze skladů. Pokud jsou to knihy z místního skladu, připravíme je do několika minut. Máme ale pět dalších skladů a to musí čtenář počkat do dalšího dne,“ vysvětlovala ředitelka knihovny Lea Prchalová. Bez skladníků by to v ostravské vědecké knihovně nešlo. Z jednotlivých depozitů denně přivezou a odvezou i více než tři tisíce knih.

Většina moderních knihoven se nespokojuje s půjčováním knih a dat, ale je organizátorem kulturního života, pořádá výstavy, přednášky a podobně. To je ale v Ostravě problém. „Velice nám chybí místnost pro pořádání kulturních akcí a pro vzdělávání. Pokud něco pořádáme pro veřejnost, musíme současně zavřít naši studovnu,“ řekla ředitelka.

Opakem je knihovna v Liberci, která patří k nejmodernějším v zemi. Knihy se vejdou do jediného skladu, je tam několik studoven i kavárny. „Všechno máme v jednom, je to opravdu výborné. Lidé nemusejí čekat,“ řekla ředitelka knihovny v Liberci Blanka Konvalinková.

Kdy bude něco podobného v Ostravě, která je Evropským městem sportu 2014 a prioritou je minimálně v tomto období podpora sportu, není jasné. „Potřebovali bychom na vědeckou knihovnu kolem půl miliardy korun. Musíme je sehnat, zatím je nemáme,“ pravil náměstek hejtmana - komunista Josef Babka.

Podle primátora Ostravy Petra Kajnara by bylo nejlepší opravit pro knihovnu některou z chátrajících budov, kterých je ve městě výběr. „Je tady například bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia, prostory Dolu Hlubina nebo betonový skelet naproti kulturnímu domu,“ uvedl Kajnar. „Měo by se to využít,“ dodal.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)