Povodí Odry: Tak málo vody nebylo 44 let

Ostrava - Vodní toky v Moravskoslezském kraji mají extrémně málo vody. Vodohospodáři tvrdí, že tak málo vody nebylo více než čtyřicet let. Nedostatek vody je i v přehradách. „Situace je opravdu výjimečná, ale prozatím nepředpokládáme, že by došlo k ohrožení zásobování pitnou vodou. Záleží však, jestli a kdy naprší, protože nemáme jiný zdroj vody než srážky," informoval generální ředitel Povodní Odry Miroslav Krajíček.

Ředitel uvedl, že v některých případech byl průtok pouze na dvaceti procentech měsíčního průměru. „Srovnatelné záznamy máme až od roku 1970. A od té doby, tedy čtyřicet čtyři let, tak málo vody nebylo," prohlásil ředitel.

Za této situace je výhodou, že v oblasti je hodně přehradních nádrží. „Systémy jsou navíc propojeny, takže pokud je v některé nádrži vody méně, můžeme zabezpečit dodávku pitné vody náhradním způsobem,“ dodal Krajíček.

Vodohospodáři čekají na déšť

Zásoby v přehradách se v současné době pohybují většinou přibližně na úrovni osmdesáti procent obvyklých zásob. Nejméně vody má Šance na Frýdecko-Místecku, jen něco nad padesát procent. Jenže tam bylo vody méně už dříve, a to kvůli opravě hráze. Hladina výrazně poklesla na Olešné, kde je asi šedesát procent vody, a v Žermanicích.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)