Primátor Opavy vystoupil z ČSSD. Vadí mu nařčení, že je kariérista

Opava – Opavský primátor Zdeněk Jirásek vystoupil z ČSSD, za kterou byl roku 2010 do funkce zvolen. Dotkla se ho kritika spolustraníků, že je kariérista. Mladí socialisté rozebírali na sociálních sítích to, že primátor a profesor historie požádal o přerušení členství v ČSSD, aby mohl kandidovat za jiné politické uskupení.

Šéf krajského výboru ČSSD a hejtman moravskoslezský Miroslav Novák potvrdil, že Jirásek skutečně žádal o přerušení členství a souhlas kandidovat za jiný subjekt. „Dříve, než se strana jeho žádostí zabývala, proběhla věc na sociálních sítích. Na to pan primátor ze strany odešel,“ konstatoval Novák.

Já a kariérista? Absurdní, řekl primátor

Ještě předtím Jirásek stáhl kandidaturu na lídra opavské ČSSD v nadcházejících komunálních volbách. Do čela si pak socialisté zvolili třiatřicetiletého Radima Křupalu. Ten je spolu s Tomášem Navrátilem zřejmě hlavní příčinou primátorova odchodu.

„Velmi se mě dotklo, jak členové opavského výboru lživě interpretují nejrůznější věci. Dotklo se mě, že mě označili za člověka, kterému jde výlučně o pozice a peníze. To je trochu absurdní. Vždyť určitého postavení jsem dosáhl už v předchozím nepolitickém životě,“ řekl Jirásek.

Vstup do KSČ, pak akademická kariéra

Předtím, než vstoupil do ČSSD, byl členem Komunistické strany Československa, a to v letech 1987 až 1989. V roce 1986 získal titul CSc, roku 1995 byl jmenován docentem, o čtyři roky později profesorem. K socialistům se dal v roce 2007, to už byl šest let rektorem Slezské univerzity v Opavě. Do této funkce dospěl postupně, přes proděkana a děkana Filozoficko-přírodovědecké fakulty.

Roku 2008 byl v krajských volbách zvolen za ČSSD do zastupitelstva a v letech 2008 až 2012 byl také krajským radním. Po komunálních volbách v roce 2010 ho zastupitelé zvolili opavským primátorem.

Po Petru Kajnarovi je to druhý primátor města v Moravskoslezském kraji zvolený za ČSSD, který během svého funkčního období stranu opustil. Ostravského primátora ale jeho kolegové vyloučili s odůvodněním, že poškozuje zájmy strany.

Vydáno pod