Detektory v archeologii: Výstava dokládá spolupráci vědců a hledačů

Přerov - Profesionální archeologové sice nevidí rádi amatérské hledače pokladů s detektory kovů, jejich spolupráce je však možná a může být i přínosná. Vůbec poprvé to ukazuje výstava nazvaná Detektory v archeologii, která je teď v přerovském Muzeu Komenského. Vědci a hledači tam prezentují společné nálezy. „Některé kusy jsou zcela unikátní a mají mimořádnou historickou hodnotu,“ řekl kurátor výstavy Zdeněk Schenk.

Spolupráci amatérských hledačů s vědci otevřel projekt Archeologického centra Olomouc s názvem Preventivní archeologie, do kterého se zapojil Národní památkový ústav Olomouc, Muzeum Prostějovska, šumperské a také přerovské muzeum. Výstava přináší kovové archeologické nálezy ze společného detektorového průzkumu prováděného na Přerovsku, Prostějovsku, Šumperku a Olomoucku v letech 2010 až 2013.

„Jde o nálezy drobných předmětů ze železa a barevných kovů ale i unikátní poklady, které byly v minulosti uloženy do země,“ uvedl kurátor. Mezi exponáty jsou například zbytky seker staré asi tři tisíce let, spona z doby římské, napoleonské dělostřelecké knoflíky a jiné vzácnosti.

Aarcheologické nálezy
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Kurátor zdůraznil, že výstava je ojedinělým počinem. Detektory v rukou amatérských hledačů pokladů jsou totiž stále ožehavé téma, protože část z nich cíleně útočí na archeologicky cenné lokality a nerespektují zákonnou povinnost odevzdat nálezy úřadům. Jednou z největších afér byl případ detektorového hledače Tomáše Tůmy. Po jeho smrti v roce 2008 objevili archeologové v jeho bytě v Praze tři tisíce předmětů nesmírné historické hodnoty.

Detektorový boom začal v České republice po roce 2000. „V současné době má podle odhadů detektory kovů dvacet až třicet tisíc lidí. Se svými negativními i pozitivními dopady se tento koníček stal naprostým fenoménem dnešní doby,“ řekl Schenk. Výstava podle něho ukazuje na jednu z možných cest, jak společně chránit kulturní dědictví České republiky.

Všechny archeologické nálezy nalezené v zemi patří podle zákona státu. Ohlašovací povinnost ukládá každému občanu ohlásit archeologický nález na nejbližším památkovém úřadu, v muzeu nebo archeologickém ústavu.

Výstava, která má podtitul Jak pomáhat a neublížit, bude v přerovském zámku do 1. června.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)