Soud řeší otravy metanolem v Komorní Lhotce

Frýdek-Místek - Okresní soud ve Frýdku-Místku se začal zabývat tragickým případem otravy metanolem v Komorní Lhotce. Po vypití láhve pančovaného rumu tam v září 2012 zemřela mladá žena a její otec oslepl. Státní zástupce obžaloval v této souvislosti šest lidí -dodavatele lihu, výrobce alkoholu, který ho míchal, stáčel a označoval etiketami, jeho manželku, která mu měla pomáhat a tři distributory. Z této sítě podle obžaloby pocházely láhve se smrtícím množstvím metanolu, z nichž několik dostala rodina z Komorní Lhotky.

Soud řeší případ mimo hlavní metanolovou kauzu, protože policistům se nepodařilo zjistit, odkud pocházel lih s vysokým obsahem metanolu. „Obžalovaný dodavatel odmítl vypovídat, propojení se zlínskou větví neznáme,“ vysvětlil státní zástupce Alois Dlouhý. Dodal, že část obžaloby se věnuje také daňovým únikům ve výši osm set tisíc korun, které obžalovaní způsobili při dlouhodobé nelegální výrobě a prodeji alkoholu.

Státní zástupce Alois Dlouhý
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Hlavnímu obžalovanému Stanislavu Bažanowskému z Českého Těšína, který vyráběl alkohol asi šest let, hrozí za ohrožení zdraví závadnými potravinami a daňový únik až deset roků vězení. Jeho žena čelí obžalobě z pomoci k těmto trestným činům, další obžalovaní se zodpovídají jen z daňových úniků.

Dvacet tři obětí z Moravskoslezského kraje

Na jedovatý alkohol začali umírat lidé v září 2012 v Moravskoslezském kraji, tam také bylo nejvíce obětí z celé republiky - dvacet tři. Postupně zemřelo v celém Česku čtyřicet osm lidí, desítky měly zdravotní problémy, někteří velmi vážné. K nim patří i oběť projednávaného případu u soudu ve Frýdku-Místku Milan Skupien, který zcela oslepl.

Obžalovaní Marcela Bažanowská a Stanislav Bažanowski
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

V souvislosti s mimořádnou kauzou, která zasáhla celou republiku, policisté obvinili více než sedmdesát lidí, hlavně z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. K soudům se dostaly už loni první, méně závažné případy. Zlínský soudce například potrestal podmínkami a peněžitými tresty jednoho distributora a hospodského. V létě 2013 padly za šíření smrtícího alkoholu první mnohaleté tresty. Krajský soud v Ostravě potrestal Petra Hlavu a Marka Ženíška z Karvinska osmiletým vězením za to, že dali do oběhu desítky litrů jedovaté tekutiny, po jejímž pití jeden člověk zemřel a další čtyři vážně onemocněli.

Velký proces začne v březnu

Zásadní proces s lidmi z hlavní větve metanolové kauzy začne zřejmě v březnu ve Zlíně. Obžalovaných je celkem třicet jedna. Sedmi hlavním viníkům, kteří jsou podezřelí z úmyslného obecného ohrožení, hrozí až doživotí. Dalším čtyřiadvaceti obžalovaným, mezi kterými je i výhradní distributor Likérky Drak pro Českou republika Robert Sedlařík, hrozí až deset roků za mřížemi. Podle obžaloby namíchali patnáct tisíc litrů životu nebezpečného alkoholu, který mohl zabít téměř sto šedesát tisíc lidí.