OKD opět najme horníky z Polska, přestože chystá propouštění

Ostrava - Přestože chce těžařská firma OKD zavřít Důl Paskov a stovkám horníků hrozí, že skončí na pracovním úřadě, firma chce v příštích letech opět najímat havíře z Polska - asi kolem třinácti set lidí. Zdánlivý paradox má více příčin. Poláci jsou levní, ale také schopní a zkušení. Zástupci OKD tvrdí, že se firma bez nich neobejde.

OKD tvrdí, že polští horníci jsou schopnější, například při ražbě jim prý Češi nestačí. Starší místní havíři, kteří ovládají i ty nejnáročnější práce, nejsou volní, mladší nejsou skoro vůbec. Hornické školství v devadesátých letech prakticky skončilo a první absolventi obnovených škol ještě nemají potřebné zkušenosti.

„Máme dost lidí na obslužné profese, ale potřebujeme experty, které nedokážeme najít u nás,“ potvrdil mluvčí OKD Marek Síbrt. Dodal, že v OKD teď pracuje asi dva a půl tisíce polských horníků.

Marek Síbrt - tiskový mluvčí OKD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Polské firmy posílají přes hranici schopné havíře s desítkami let zkušeností. Pro OKD jsou nejen nepostradatelní, ale i levní.

Práce v Česku - doplněk k rentě?

„Setkáváme se často s případy, že lidé mají v Polsku důchod a k tomu si vydělávají u nás. Velká část jich navíc bydlí kousek za hranicí,“ uvedl Síbrt. Míní, že bylo chybou zlikvidovat hornické školy. Od roku 2008 se sice obnovila učiliště v Karviné a Havířově, loni vznikl i nástavbový obor, ale nestačí to. „V minulém roce jsme z hornických učebních oborů přijali sedmdesát lidí, ale není to dost. Personál nám stárne,“ řekl Síbrt. Je přesvědčený, že mladí absolventi škol najdou v OKD uplatnění.

Argumentaci OKD z části chápou někteří odboráři. „Hlásí se k nám všelijací zkrachovalí číšníci a kuchaři, kteří nic neumějí,“ potvrdil odborář Jiří Zátopek. Souhlasí s tím, že Poláci mohou být levnější díky rentám, které dostávají od polského státu. „Přesně její výši nikdo nezná, ale údajně je to čtyřicet až šedesát procent původní čisté mzdy, takže by to mohlo být tak patnáct, šestnáct tisíc měsíčně,“ odhadoval Zátopek.

Jaromír Pytlík: Budeme tvrdě požadovat, aby zahraniční horníky nahradili naši

Podle šéfa hornických odborů Jaromíra Pytlíka by mělo OKD dát v krizové době jasně přednost místním horníkům a nevyužívat zahraniční síly. „Budeme to tvrdě po OKD požadovat,“ řekl České televizi.

Předseda pravicových odborů OKD Pavel Vácha v to ale moc nevěří. „Poláci jsou pro OKD levná pracovní síla, protože za ně nemusí platit sociální a zdravotní dávky. A jelikož firma na tom není dobře, je velmi pravděpodobné, že v tom bude pokračovat,“ řekl Vácha.

Horníci
Zdroj: NWR

Prodělečný Paskov a až tisíce lidí bez práce

Těžební firma OKD, patřící pod skupinu NWR Zdeňka Bakaly, začala v minulém roce s úspornými opatřeními. Vyplynuly z obrovského finančního propadu, který byl způsobený mimo jiné poklesem cen uhlí na trhu. Jedním z úsporných opatření je záměr ještě letos zavřít nerentabilní Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, ve kterém pracuje dva a půl tisíce lidí. Další stovky pracují v navazujících činnostech. V současné době rozhoduje stát, zda soukromé firmě při útlumu pomůže, případně přispěje i na sociální výpomoc propuštěným horníkům, pokud by prodloužila těžbu do konce roku 2016.

Když šéfové OKD loni oznámili, že chtějí zavřít tuto poslední šachtu v ostravské části revíru, slibovali, že omezí spolupráci s externími firmami zaměstnávajícími Poláky a Slováky, aby na karvinských šachtách uvolnili místa pro lidi z Paskova. Zatím se však bez nich zřejmě neobejdou.

Události: Polští horníci do českých dolů (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji

Na konci roku 2013 dosahovala nezaměstnanost v kraji 10,5 procenta. Po Ústeckém kraji je to nejvyšší číslo v Česku, průměr v zemi je 7 procent. Z okresů je na tom vůbec nejhůř Bruntál, kde bylo 31. prosince více než 14 procent lidí bez práce. Karviná má 12,5 procenta nezaměstnaných, Ostrava 11,5. 

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod