Ve hře o Důl Paskov jsou tři varianty. Jasno bude na konci března

Ostrava – Budoucnost Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který chce firma OKD kvůli prodělečnosti zavřít, se zúžuje do tří variant. Skupina expertů je teď posuzuje a propočítává. OKD chtělo zavřít Důl Paskov, ve kterém pracuje dva a půl tisíce lidí a další stovky v navazujících činnostech, do konce letošního roku. Protestovali horníci, představitelé kraje i státu začali vyjednávat o méně razantním konci dolu. Teď těžaři připouštějí, že by mohli těžbu prodloužit do konce roku 2016, pokud by pak stát odkoupil důl za korunu, zajistil jeho útlum a pomohl i s vyplácením sociálních dávek propuštěným horníkům. Rozhodnutí by mělo padnout do konce března.

Důl Paskov bylo jedno z hlavních témat jednání pracovní skupiny pro řešení složité sociální a hospodářské situace v Moravskoslezském kraji, ve které jsou zástupci úřadu práce, velkých průmyslových podniků včetně OKD, představitelé kraje a nový vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala. Ten potvrdil, že jednou z variant je těžba do roku 2016 za podmínky, že stát OKD pomůže. První varianta je rychlé uzavření šachty bez přispění státu a třetí Cienciala nespecifikoval. Odmítlo to i vedení OKD. „Shodli jsem se, že v průběhu jednání nebudeme nic říkat,“ řekl šéf oddělení vnějších vztahů Petr Jonák. Podle Ciencialy mají ale obě strany dobrou vůli dobrat se řešení.

Jiří Cienciala
Zdroj: ČT24/Roman Vondrouš

Odboráři upozornili, že situaci komplikuje další pokles cen uhlí na trhu. „Budeme tedy muset opět snížit náklady, předpokládám, že budou i personální změny,“ řekl šéf hornických odborů Jaromír Pytlík.

Pomůže Evropský globalizační fond?

S hrozbou propouštění v OKD souvisí obavy z velkého nárůstu nezaměstnanosti, která v kraji přesáhla deset procent. Danica Pražáková z poradenské firmy EuroProfis míní, že by mohl pomoci Evropský globalizační fond, ve kterém jsou peníze na rekvalifikaci a nové uplatnění lidí, kteří přišli o práci. Žadatelem musí být stát a peníze by měly pomoci skutečně lidem, kteří potřebují novou práci. Česká republika je v čerpání tohoto fondu, ve kterém je pět set milionů eur ročně, na posledním místě v Evropě.

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj

Vláda zřídila funkci vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj 11. prosince 2013. Jeho úkolem je řešit krizovou hospodářskou situaci v obou regionech s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Post vládního zmocněnce pro Moravskoslezský kraj už fungoval v letech 2000 až 2006, tehdy i teď ho prosadili sociální demokraté. Prvním zmocněncem byl Vítězslav Zamarský, kterého v roce 2006 vystřídal sociální demokrat Petr Wolf, poté funkci zrušila vláda Mirka Topolánka. Wolf je odsouzený za zneužití dotace, ukrývá se v cizině.

Exministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala jednal v Ostravě poprvé v roli vládního zmocněnce. Oficiálně činnost zahájil na konci ledna v Ústí nad Labem. Cienciala řekl, že chce nejprve dořešit situaci na Dole Paskov. Jeho prioritami bude dále rozvoj průmyslu, energetická politika a životní prostředí, podpora zaměstnanosti a podnikání, podpora technického vzdělávání a vědy, výzkumu a inovací, budování infrastruktury v obou krajích. „Problémů je sice hodně a táhnou se roky, ale po zkušenostech z posledních měsíců jsem přesvědčen, že jsou řešitelné. Udělám pro to maximum,“ prohlásil zmocněnec.

Jiří Cienciala

Jiří Cienciala je rodákem z Vendryně na Frýdecko-Místecku, vystudoval systémové inženýrství na Vysoké školy báňské v Ostravě. Po škole nastoupil v Třineckých železárnách, kde se postupně vypracoval až na generálního ředitele. Firmu řídil čtrnáct let - do roku 2011, poté byl zvolen do dozorčí rady. Působí také v Radě pro výzkum, vývoj a inovace, v dozorčí radě asociace Hutnictví železa, ve Svazu průmyslu a dopravy a dalších orgánech a radách. Deset let externě učil na VŠB-TU Ostrava, je rektorem soukromé Vysoké školy podnikání v Ostravě, působí ve vědeckých radách ostravských vysokých škol. V roce 2013 byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě odborníků Jiřího Rusnoka. Na začátku letošního roku se ujal funkce vládního zmocněnce pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.