Svědci se bojí „lihového bosse“ Březiny, přesto se možná dostane z vazby

Olomouc - Soud rozšířil důvody pro vazbu „lihového bosse“ Radka Březiny. Existuje totiž nebezpečí, že by stíhaný zlínský podnikatel kromě útěku do ciziny také mohl ovlivňovat či zastrašovat svědky. Na možnosti jeho propuštění to ale nic nemění. Lhůta vazby mu vyprší za sedm dní a pokud vrchní soud zamítne stížnost žalobce proti vrácení části jeho kauzy do přípravného řízení, dostane se na svobodu.

Krajský soud v Olomouci svým rozhodnutím vyhověl návrhu žalobce Michala Galáta. „Bylo potvrzeno důvodné podezření, že již působil na svědky a spoluobviněné a jinak mařil trestní řízení. Řada svědků ve svých výpovědích výslovně uvedla, že se Radka Březiny bojí,“ uvedl státní zástupce Petr Šereda. „Je to čistě konstatování toho, že jsou tady rozšiřující důvody vazby. Museli jsme reagovat na situaci, jaká je,“ řekl Galát. 

Žalobce potvrdil, že na možnost propuštění Březiny z vazby rozšíření důvodů vliv nemá. Na svobodu se může Březina dostat kvůli tomu, že krajský soud část jeho případu vrátil nedávno do přípravného řízení. Vztahovala by se tak na něj roční vyšetřovací vazba, do jejíhož konce zbývá týden. Zvrátit to může ještě vrchní soud v Olomouci, kam si žalobce proti rozhodnutí soudu podal stížnost.

Obžalovaný se k rozhodnutí krajského soudu nevyjádřil. „Protože klient nechce, abych cokoli veřejně komentoval, nemohu se k vazebnímu zasedání žádným způsobem vyjádřit,“ uvedl Březinův obhájce Filip Opatřil.

V kauze tzv. lihové mafie policie obvinila celkem 15 lidí. Sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky. Podle žalobců mohli na nezdaněném lihu ošidit stát nejméně o tři miliardy korun. Radek Březina čelí i podezření, že z vazby nabídl policistovi desetimilionový úplatek a snažil se ovlivňovat svědky. Prý chtěl podplatit i žalobce a soudce. Hrozí mu až 16 let vězení.

Případ Radka Březiny, jeho bratra Tomáše a dalšího muže, jež jsou obžalováni v souvislosti s nelegálním obchodem s nezdaněným lihem, se v minulém týdnu vrátil do přípravného řízení. Soud vyhověl návrhům obhájců, kteří poukazovali hlavně na souběžné nové trestní stíhání. Proti tomu podal stížnost státní zástupce Michal Galát. Tvrdil, že obhajoba byla účelová a šlo pouze o to dostat bratry Březinovy z vazby.

Podle soudce Eduarda Ondráška ale nebylo možné jednat jinak. Poukázal na to, že nové skutečnosti nasvědčují tomu, že by trestná činnost mohla být kvalifikována přísněji a že by mohlo jít o mnohem závažnější trestnou činnost, než jak byla podána obžaloba.